​Vic consolida la gestió d'espais verds lliures d'herbicides

La tècnica s'ha estès a diversos parcs i jardins de la ciutat després d'uns anys de proves

Redacció
06 de juny del 2018

Gestió d'un dels espais diferenciats Foto: Aj. de Vic


Vic ha consolidat la gestió d'espais verds lliures d'herbicides aquest 2018. La gestió diferenciada dels prats s'ha estès a diversos espais de la ciutat després d'haver-ne avaluat l'efectivitat en una provat pilot que ha durat un parell d'anys. Aquesta mesura afavoreix la biodiversitat en els parcs i jardins, i permet que apareguin animals depredadors naturals de les plagues. D'altra banda, aquesta tècnica suposa una gestió sostenible i, per tant, que Vic sigui una ciutat lliure d'herbicides des d'aquest any pel que fa a la gestió dels seus espais. Cal destacar, però, que des d'algunes empreses privades se segueixen utilitzant herbicides en els seus espais.

Aquesta tècnica de gestió diferenciada de l'Ajuntament de Vic consisteix en què alguns prats, en comptes de segar-los setmanalment, només es fa en un perímetre ben definit d'un o dos metres i es deixa la part interior sense segar des de l'abril fins a finals de juny, quan s'asseca la vegetació. A partir de juny es torna a segar per evitar el risc d'incendis. Els espais on es realitza la gestió diferenciada són sempre espais no trepitjables, on la gent no hi pot accedir.

Tal com explica l'Ajuntament en una nota, aquesta tècnica suposa diversos beneficis. Primer de tot, ajuda a impulsar la lluita biològica contra les plagues, amb depredadors naturals, evitant així l'ús de productes químics. Per fomentar aquest control és bàsic incrementar la biodiversitat en els parcs i jardins. Com més biodiversos són els espais verds, augmenten les possibilitats que hi aparegui fauna útil com són els insectes o els ocells. Per exemple, les marietes són els depredadors del pugó i si hi ha marietes es pot reduir el nombre de tractaments.

Amb l'aplicació de la gestió diferenciada es redueix la pressió humana en aquell prat i les plantes, com es que es deixen créixer, generen llavor. D'aquesta manera, es facilita la regeneració natural del prat amb menys sembres i com que hi haurà més llavors, més ocells s'hi podran alimentar. Un fet que comportarà major control de les plagues d'insectes.

Al mateix temps, el creixement espontani de les plantes també provoca que hi hagi floració, que es tradueix en una millora paisatgística i en l'augment d'espècies de papallones, indicadores de la bona qualitat de l'hàbitat. Finalment, la reducció del nombre de segues implica l'optimització de les hores dels jardins, ja que es poden atendre altres necessitats.

La gestió diferenciada s'ha practicat en l'espai de davant dels multicines el Sucre (4.100 m2); els accessos a l'Avinguda Olímpia-Eix 11 de Setembre (16.500 m2); el parc del Tortosins (Polígon Mas Galí) (12.800 m2); la Mitjana del c. Lleida (PAE) (10.780 m2); la Rotonda de la ctra. de Roda (PAE) (8.900 m2); la rotonda ctra. de Roda davant concessionari SEAT (Malloles) (2.900 m2); els talussos de la zona esportiva i els talussos del Puig dels Jueus. Aquests estan senyalitzats amb un cartell que diu: "Espai Provisional amb Manteniment Diferenciat".
Arxivat a