​Imma Franquesa: «Hem canviat el recorregut de l'Olla Vertical perquè tot quedi més centralitzat»

Franquesa apunta que volen assegurar que corrin 700 persones a través de la llista d'espera i que els corredors són molt conscients que estan en un parc natural

Imma Franquesa forma part de l'equip directiu de l'organització de la cursa.
Imma Franquesa forma part de l'equip directiu de l'organització de la cursa. | Josep M. Montaner
06 de juny del 2018
Actualitzat a les 10:02h
La Vall de Núria acull aquest cap de setmana la clàssica cursa de l'Olla de Núria. Durant tot el cap de setmana centenars de corredors passaran per aquest paratge del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser per participar en alguna de les curses que s'hi organitzen. En la seva 12a edició, enguany s'ha canviat el recorregut de l'Olla Vertical per centralitzar tota la jornada. Osona.com ha parlat amb Imma Franquesa, que forma part de l'equip directiu. La Unió Excursionista de Vic és l'entitat organitzadora de les curses.

- Quines novetats podem destacar de l'edició d'enguany?

- Una de les novetats és el canvi de recorregut de l'Olla vertical, que sortim de baix del santuari de Núria fins a dalt Puigmal. Ens sembla que és un bon atractiu canviar l'itinerari. A més, d'aquesta manera, podem fer que tot quedi més centralitzat al santuari de Núria i tothom pot viure la festa. La sortida de l'Olla Vertical és més tard i el recorregut una mica més curt.

- Enguany s'ha conservat el canvi de data?

- Ja ho vam fer l'any passat per qüestions medi ambientals. El fet de ser Parc Natural, hi ha la perdiu blanca que nia durant aquella època. És una gran massa de gent i la moguda és important perquè, en total, hi ha unes 4.000 persones voltant pel santuari.

- Des de l'organització feu compatible la cursa amb la protecció del medi ambient. Amb els corredors heu de fer molta pedagogia per explicar-los que estan en un parc natural?

- No, perquè ja és la nostra filosofia des del primer any. A més, quan vam passar a ser una cursa autosuficient i, per tant, es van treure els avituallaments, es va facilitar molt aquesta tasca. Tothom ha de portar el que necessiti. Mai ens hem trobat amb problemes de trobar papers o que es noti que hi han passat 700 persones. Estem de sort perquè el corredor és molt conscient d'on està.

- La meteorologia pot afectar la cursa?

- Sembla que podem mantenir el recorregut, tret d'algun punt de màxima alçada, si s'ha de fer algun desviament. L'any passat hi va haver una mica de neu i al corredor li va agradar molt. Ho hem d'anar veient. Sempre hi ha previst un recorregut alternatiu

- El recorregut de l'Olla és sempre el mateix?

- El mantenim perquè és el què li agrada al corredor, sobretot els que són molt competitius. L'any que vam fer l'Olla al revés no va agradar perquè els que tenien el timing no tenia res a veure si el feien al revés.
 

Franquesa apunta que els corredors són molt conscients que estan en un entorn natural. Foto: Josep M. Montaner


- Quants corredors hi haurà?

- 700 a l'Olla, un centenar a l'olleta i una trentena a la júnior.

- Les inscripcions a l'Olla es van esgotar en mitja hora...

- Sempre. Per això el que fem és crear una llista d'espera. Si hi ha gent que es lesiona anem actualitzant; ja que hi ha tanta demanda, volem assegurar que hi hagi 700 corredors.

- Sempre s'han esgotat al moment o el boom per les curses de muntanya hi han ajudat?

- El primer any eren uns 240; és una cursa que ha anat creixent. A partir de la 5a o 6a edició, es va incrementar i des de llavors sempre hi ha hagut batusses per aconseguir una plaça. Hi ha hagut anys que haguéssim pogut fer dues curses de l'Olla de Núria per la llarga llista d'espera.

- També poden córrer en les dues curses Olla i Vertical.

- Sí, se'n diu reolla. Dissabte al matí fan la vertical i diumenge, l'Olla.

- Hi ha molta gent que ho fa?

- Entre una vintena i una trentena. També hi ha el record del Trenca l'olla, que el té en Kilian Jornet i, de moment, encara ningú l'ha superat.

- Quins noms coneguts hi ha confirmats?

- Toni Alcaide, Marta Riba, Jan Margarit, Clàudia Sabata, Oriol Cardona, Andreu Prost, Noel Burgos, Toti Bes, Marc Tresserres, Laura Orge, Tina Bes, Eli Gordon, Irene Fuentes, etc.

- Quines activitats paral·leles hi ha?

- Farem una xerrada pels corredors amb els GRAE i per als més petits fem activitats amb olles.

- Ara que parles de la xerrada dels Bombers, creus que els corredors són prou conscients dels perills de les curses a la muntanya?

- La cursa de l'Olla és molt exigent i demana una condició física que no tothom té. S'ha de saber en quina cursa t'estàs posant. No és el mateix córrer per la plana que per Núria. A això s'hi suma les condicions meteorològiques que poden arribar a afectar el recorregut.

- Com a entitat organitzadora, com viu la Unió Excursionista de Vic?

- L'Olla ha donat a conèixer més la unió a l'exterior. És una cursa marcada al calendari i referent.

- Quants voluntaris hi ha?

- N'hi ha una setantena. Hi ha els que estan repartits per tot el recorregut i d'altres a l'esplanada, que s'encarreguen des de repartiment d'inscripcions, guarda-roba, fins als avituallaments.
 

Imma Franquesa, durant l'entrevista Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a