Un projecte de la UVic vol impulsar el talent esportiu de la ciutat

Els esportistes que participaran en el projecte complementaran la seva activitat esportiva de l'entitat amb un entrenament físic i coordinatiu a la Universitat

Redacció
06 de juny del 2018

Durant la presentació del projecte esportiu de la UVic-UCC Foto: UVic-UCC


Una vintena d'entitats i clubs esportius de Vic van assistir a la presentació del projecte Talent Esportiu Vic dissenyat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a través del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF), que busca impulsar i reforçar l'activitat de clubs esportius de Vic en l'àmbit d'entrenament físic a entitats que no poden assumir alguns entrenaments per falta d'espais, material o formadors. L'acte que va tenir lloc al Sucre de Vic, va servir per explicar el projecte així com els requisits i les bases per tal que les entitats puguin presentar propostes de sol·licitud perquè els seus esportistes hi puguin participar.

La proposta que ofereix la UVic als esportistes encarats a l'alt rendiment consisteix en accedir a dues sessions d'entrenament setmanals d'uns 45 minuts de durada a les instal·lacions del CEEAF conduïdes i supervisades per un professional de la Universitat, sempre mantenint la coordinació amb l'entrenador del club. Aquestes sessions pretenen desenvolupar l'estructura condicional i condicionativa de base general dels esportistes i reforçar l'activitat dels clubs per la prevenció de lesions. Aquesta primera edició preveu que una quinzena d'esportistes puguin sumar-s'hi a partir que el club o la Universitat, en cas d'esportistes d'alt nivell universitaris de la UVic, ho sol·licitin. El període d'inscripció comença aquest dilluns i s'allargarà 15 dies.

Els esportistes, d'edats compreses entre els 12 i els 23 anys, treballaran en grups reduïts, de quatre com a molt, per fomentar l'atenció individualitzada. D'aquesta manera també es busca que els esportistes beneficiats puguin augmentar la seva dedicació a l'activitat esportiva d'alt nivell en instal·lacions adients per l'activitat i sense renunciar al club d'origen, fomentant així una col·laboració contínua entre la UVic- i els clubs esportius de la ciutat i de la comarca. Per altra banda, es busca que puguin combinar els entrenaments amb l'activitat acadèmica o esportiva amb la seva entitat col·locant els entrenaments en franges horàries estratègiques per fer-ho compatible.

Un projecte per incrementar l'esport d'alt rendiment a la ciutat

El projecte és fruit de l'acord entre la UVic-UCC i l'Ajuntament de Vic i segons va explicar el regidor d'Esports de l'Ajuntament de Vic, Titi Roca, "és un projecte de ciutat que volem que acabi sent de comarca a partir de l'adhesió d'altres municipis". El degà de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), Eduard Ramírez, va destacar que el projecte Talent Esportiu vol incrementar el nombre d'esportistes d'alt rendiment a Vic "a partir del suport al teixit esportiu de la ciutat i la comarca" i va valorar el suport i col·laboració entre totes les parts implicades.

Finalment, el director del CEEAF, Javier Peña, va desgranar els requisits i el funcionament del projecte que va definir com a "transferència de coneixement que identifica les mancances del teixit esportiu". Per Peña el principal objectiu és la prevenció de les lesions i per fer-ho, va anunciar eines, recursos i serveis d'entrenaments complementaris als esportistes que entrin al programa però també als entrenadors del seu club.

L'innovador projecte pretén donar lloc a una activitat única i totalment nova a la comarca que potenciarà l'esport de formació donant als clubs solucions a les necessitats que per ells sols no seria possible assumir. L'activitat pels estudiants universitaris serà atractiva a tots aquells esportistes que, ara per ara, no podien contemplar el fet de combinar l'activitat acadèmica amb l'esportiva.

A Universitats de països com Nova Zelanda, Sud-àfrica, Canadà o Portugal ja s'estan desenvolupant projectes similars als que arrenca, ara, la UVic-UCC amb l'Ajuntament de Vic
Arxivat a