M. Teresa Codina serà investida «doctora honoris» Causa de la UVic-UCC aquest dimarts

L’acte és a les 6 de la tarda a l’Aula Magna

Redacció
03 de juny del 2018

M. Teresa Codina Foto: UVic-UCC


Aquest dimarts tindrà lloc a l’Aula Magna l’acte d’investidura de la mestra M. Teresa Codina com a doctora Honoris Causa de la UVic-UCC. L’acte començarà puntualment a les 18.00h amb l’entrada solemne de comitiva de doctors. 

Després de llegir l’acord d’investidura per part de la secretària general, parlaran el degà de la Facultat d’Educació Traducció i Ciències Humanes, Eduard Ramírez, en qualitat de padrí de la doctoranda, i el professor del departament de Pedagogia, Joan Soler que pronunciarà la laudatio. L’acte el presidirà el rector Jordi Montaña, acompanyat per la presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Una vida dedicada a l‘educació 

Nascuda a Barcelona l’any 1927, va obtenir el títol de mestra de primera ensenyança i es va llicenciar en Filosofia i Lletres, en l’especialitat de filologia clàssica. Posteriorment, a França, va cursar estudis al Centre d’Études Pédagogiques de París, on entrà en contacte amb el pedagog Pierre Faure.

L’any 1956 va fundar a Barcelona l’escola Talitha, una fita important en el moviment de renovació pedagògica que, en ple franquisme, es proposà recuperar la tradició pedagògica catalana anterior a 1939 i reconstruir la democràcia a Catalunya. L’any 1965 va formar part del grup de set persones que, sota el lideratge de Marta Mata, van fundar l’Escola de Mestres Rosa Sensat, convertida avui en associació, que ha estat una peça clau en l’impuls de la formació permanent dels mestres a través de cursos i jornades i, sobretot, d’escoles d’estiu. 

L’altra gran fita que portà a terme M. Teresa Codina va ser la lluita pel dret a l’educació i la igualtat d’oportunitats, promovent l’any 1978, juntament amb Basilio Gonzàlez, l’escola Avillar Chavorrós al barri de Can Tunis, i més endavant el centre d’ensenyament secundari adaptat Xavó-Xaví, el 1988. 

Posteriorment Codina va rebre l’encàrrec del Departament d'Ensenyament de dirigir programes d’acció especial, educació compensatòria i educació en la diversitat del 1983 al 1987, i a continuació a l’Ajuntament de Barcelona fins a la seva jubilació l’any 1992.