La Patum serà un clam per reclamar la llibertat dels presos polítics

Familiars de presos i exiliats han respost positivament a la invitació rebuda i no faltaran al balcó de l'Ajuntament de Berga, majoritàriament dijous | El president del Parlament, Roger Torrent, visitarà la festa diumenge a la nit

La Guita Xica en un dels passacarrers de Patum.
La Guita Xica en un dels passacarrers de Patum. | Aida Morales
Pilar Màrquez Ambròs
30 de maig del 2018
Berga escalfa motors per Patum quan falten ben poques hores per l'esclat oficial de la festa. La primera passada pels carrers de la ciutat ha estat aquest dimecres a les 12 del migdia. A la nit, Maces, Guites i Gegants Vells recorreran el centre històric fins ben entrada la matinada. La festa cremarà uns 5.000 fuets i la ciutat rebrà prop d'unes 96.000 persones durant cinc dies de disbauxa i pólvora. Enguany, la Patum reclamarà la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i ho farà de múltiples maneres i des de diversos àmbits. L'Àliga portarà clavells grocs i els familiars dels empresonats i exiliats tindran lloc al balcó d'autoritats en les Patums a plaça de dijous i diumenge.

Familiars de presos i exiliats han respost positivament a la invitació rebuda i no faltaran al balcó de l'Ajuntament de Berga, majoritàriament dijous. El consistori també aprofitarà l'acte d'entrega dels títols de Patumaire i Patumaire d'Honor el dissabte 2 de juny per fer una menció especial a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Antoni Comín, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Anna Gabriel,  Clara Ponsatí, Lluís Puig, Raül Romeva, Marta Rovira, Josep Rull, Jordi Sànchez, Meritxell Serret i Jordi Turull. 

Aquests no seran els únics gests de record als presos. Els llaços grocs fa hores que llueixen als balcons de la plaça de Sant Pere i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) vendrà barrets grocs de Patum; un color que alguns dels patumaires més matiners - els que han participat en actes previs de la festa com la Patum de la Pietat o els Quatre Fuets - ja han lluït les darreres setmanes. L'objectiu és que la plaça Cremada esdevingui un clam a favor de presos i exiliats. Responsables de les entitats sobiranistes no han confirmat públicament encara altres accions, si bé sí que han reiterat que el propòsit és que a plaça hi hagi el màxim de groc possible, per mostrar tot el suport imaginable a la causa i "el rebuig a la repressió de l'Estat".

Pel que fa a l'assistència d'autoritats, el president del Parlament, Roger Torrent, visitarà la celebració diumenge a la nit. El consistori sempre hi convida el president de la Generalitat però, segons fonts consultades, encara no ha rebut confirmació de Quim Torra. 

La festa bategarà més enllà de la reivindicació de país. La cita patumaire és la més destacada del calendari per a centenars de berguedans i patumaires; i enguany es presenta més participativa i oberta. La festa s'ha democratitzat a partir d'iniciatives com el sorteig de places del balcó del consistori i els sortejos per fer de Ple, però també amb més propostes d'actes fora de plaça i de les passades pels carrers.

Després de la crisi de la comparsa dels plens de l'any passat, les comparses han aprovat reglaments de règim intern per afavorir-ne la transparència i participació. A escasses 24 hores de la festa, l'Ajuntament de Berga va fer públiques les normatives internes aquest dimarts. 

Nits sense masclisme

Una Patum amb més igualtat i sense agressions sexistes. Aquest és l'objectiu de l'Ajuntament de Berga per aquest 2018. "No tenim constància del fet que hagi passat, però podem pensar que passa i que la gent no ho denuncia", ha explicat el regidor d'Igualtat, Ivan Sànchez. La festa comptarà amb un punt d'informació fix a la plaça Viladomat, durant les nits de dimecres a diumenge. En aquest punt, diversos professionals hi portaran a terme accions per sensibilitzar també als joves sobre els perills del consum de l'alcohol i drogues. 

A més, el consistori ha format als integrants de les comparses, a les entitats berguedanes i als responsables dels bars per ajudar-los a detectar agressions de caràcter sexista durant el desenvolupament de la festa. 

Segon any sense Damm

El pressupost de la Patum de Berga és superior als 300.000 euros i es finança, sobretot, amb aportacions del consistori. Aquest 2018 serà el segon Corpus sense un patrocinador privat, després que el darrer conveni de finançament amb l'empresa cervesera Damm expirés el 2016. Damm patrocinava la festa des de 2011 i en cinc anys havia aportat prop de 143.000 euros. 

Més control dels fuets

L'edició de Patum d'enguany també ve marcada pel fet que l'Estat hagi endurit els requisits per a l'ús dels fuets. Més enllà del codi de barres que els hi posa Pirotècnia Igual, l'empresa que els fabrica, aquest 2018 s'han enumerat perquè l'Ajuntament de Berga pugui garantir-ne la traçabilitat i origen, i pugui saber exactament a quina comparsa es lliuren, en quina quantitat i quants són els que es tornen perquè no han petat. El control dels petards patumaires no escaparà cap dels actes amb pirotècnia de la celebració.

Quant a la seguretat, uns 350 efectius dels mossos i 16 policies locals vetllaran per la seguretat durant la Patum. Una empresa de seguretat privada tornarà a fer tasques de control als accessos de la plaça, si bé enguany no es restringirà, tot i que sí que es desaconsellarà, l'entrada de motxilles.

La festa acabarà el proper diumenge 3 de juny i, meteorològicament parlant, tot fa pensar que haurà d'afrontar més d'un ruixat. 
 

Consulta aquí el recorregut del passacarrers d'aquest dimecres