​Lluitant contra la soledat al Voltreganès

El projecte Messaia s’assenta a l’antiga escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de persones soles amb necessitats socials

Joan Turró, a l'antiga escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà.
Joan Turró, a l'antiga escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà. | Josep M. Montaner
30 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:38h
Consolidació d'una iniciativa social al Voltreganès. El projecte Messaia, Voluntaris del Voltreganès, nascut amb l’objectiu de lluitar contra la soledat de persones amb necessitats socials, es vol assentar a l’antiga escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà. El primer dels objectius és posar en funcionament la planta baixa on es vol acollir serveis com un menjador comunitari o la seu del Banc d’Aliments. Osona.com parla amb un dels seus impulsors, Joan Turró.

- Què és el projecte Messaia, voluntaris del Voltreganès?

El Projecte Messaia, Voluntaris del Voltreganès, és una associació, sense ànim de lucre, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones activant una xarxa de participació ciutadana destinada, principalment, a acompanyar a les persones soles i amb necessitats socials, fent especial esment als col·lectius més desafavorits o amb necessitats especials.

La soledat no desitjada, segons diferents estudis científics, afecta la salut i la qualitat de vida. En les persones grans és un factor de risc per a la depressió, el deteriorament cognitiu i la mortalitat. La soledat s’ha convertit en un problema social, moltes vegades invisible i difícil de detectar. Diuen les estadístiques, que la meitat dels catalans en algun moment han experimentat episodis de soledat i, encara que s’associa més a la gent gran, no entén d’edat, sexe o estatus social, tots podem sentir-la i patir-la. 

La realitat de les persones necessitades a la comunitat del Voltreganès és una incògnita avui, tot i tenir la percepció i les evidències puntuals que el percentatge és important. Només és una xifra: 150 habitants dels prop de 7.000 del Voltreganès, majors de 65 anys i que viuen sols, pateixen soledat no desitjada. Aquestes dades les hem extrapolat a partir de xifres oficials i generalistes de Catalunya i l’Estat espanyol.
 

Portes obertes a l'antiga escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà. Foto: Cedida


- Amb què voleu convertir l’antiga escola de Sant Hipòlit de Voltregà?

El Bisbat de Vic ens ha cedit l'ús de l'antiga escola dels Sagrats Cors (un edifici emblemàtic amb més de 120 anys d'història), que està tancada des de finals del 2012. Avui mostra un pèssim estat de conservació i és focus d'actes vandàlics. Vidres trencats, portes rebentades, sense cap tipus de cablejat ni de canalització de serveis bàsics, és un espai absolutament abandonat.

Des de l'associació volem posar en funcionament aquest espai, gràcies a accions de voluntariat de la ciutadania, i en una primera fase aconseguir la posada a punt de la planta baixa, què albergarà diferents espais per acollir un menjador comunitari i espai polivalent, la delegació del Voltreganès del Banc d'Aliments i la seu i magatzem del Banc Solidari de material ortopèdic.

- Quins serveis voleu acollir-hi i quines accions voleu desenvolupar?

Els serveis que volem acollir-hi són bàsicament de suport a la gent gran, gent que viu amb precarietat econòmica i que pateix soledat no desitjada. Però tenim clar que cal potenciar especialment l’acció del voluntariat, facilitant que aquesta acció de servei a la comunitat sigui senzilla. Volem ser facilitadors d’accions de voluntariat encara que només sigui una hora a la setmana i també volem aconseguir ser punt de voluntariat i ser receptors i canalitzadors d’altres iniciatives.
 

Joan Turró, a l'antiga escola Sagrats Cors de Sant Hipòlit de Voltregà. Foto: Josep M. Montaner