Centelles també tindrà la seva plaça 1 d'Octubre

Anteriorment el mateix espai portava el nom de Carrero Blanco, Vapor i dels Àngels i té un monument dedicat als caiguts

La plaça ha tingut molts noms al llarg de la història.
La plaça ha tingut molts noms al llarg de la història. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:36h
La metàfora de la història sempre serà nostra, mal que a alguns no els hi agradi. Els més de 150 membres del CDR de Centelles ja han manifestat públicament en els darrers plens públics de l'ajuntament, amb accions representatives contundents, la demanda que Centelles també pugui tenir una plaça 1 d’Octubre. Segons l'oposició formada per PDECat, Ara Junts, la CUP i, fins i tot, el mateix equip de govern del PSC en el proper ple de dijous 31 de maig a les nou del vespre a la sala de plens es farà públic quin és l'espai públic escollit.

Osona.com ha pogut confirmar que la plaça triada i pactada tant pels grups polítics a l'ajuntament com per equip de govern és l'actual plaça dels Àngels, situada davant de la guarderia Niu d'Infants, al primer tram de l'Avinguda Ildefons Cerdà i a tocar del Fòrum Centelles. Una plaça, que es dóna la circumstància, que té un passat històric una mica trasbalsat i més o menys fosc en temps del franquisme centellenc.

Coneguda popularment com a plaça del Vapor, per la seva proximitat amb les antigues naus tèxtils d'Estabanell i Pahisa, la placeta ja des de finals dels anys 60 ha estat un espai de pelegrinatge històric. En aquella època s'hi va construir un monument als caiguts per la Guerra Civil, però només del bàndol franquista i on una placa en castellà, durant molt de temps, en donava fe: “Caídos por Dios i por España”. Als anys 80 el monument va continuar igualment en un racó de la plaça però amb una placa més genèrica, que encara hi és, i amb la inscripció: “A tots els centellencs morts durant la guerra de 1936-1939”.

L'atemptat i la mort de Carrero Blanco el desembre del 73 històricament també va arribar a Centelles a través d'aquesta plaça i durant forces anys es va arribar a anomenar Plaza de Carrero Blanco. I la metàfora ara sí ja queda en evidència. Una plaça històrica que ha vist passar la recent història del nostre país i que evolucionarà, si no hi ha cap imprevist de darrera hora, a anomenar-se 1 d'Octubre.
Arxivat a