Connectar i millorar l'anella verda de la zona del Nen, opció guanyadora dels pressupostos participatius de Vic

Ha votat un 6,21%, la xifra més elevada de les tres edicions | Es preveu que el 2019 no hi hagi pressupostos participatius per les eleccions municipals

La proposta guanyadora té un pressupost d'uns 43.700 euros.
La proposta guanyadora té un pressupost d'uns 43.700 euros. | ACN
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:41h
Connectar i millorar l'anella verda en el seu recorregut pel costat del riu de la zona del Nen ha estat la proposta més votada dels pressupostos participatius de Vic. Així ho anunciava aquest dilluns el regidor de Ciutadania i Igualtat, Josep-Ramon Soldevila, i de la tècnica de participació ciutadana, Fabiola Mora. Amb un total de 659 punts (dels resultats del vot ponderat), el projecte té un cost de 43.712,3 euros i preveu consolidar el camí, eliminar una passera i recuperar el bosc de ribera.

La dotació per als pressupostos participatius és de 150.000 euros i, per tant, també es podrà intervenir amb la segona, la tercera i -parcialment- la quarta. La segona consisteix en la recuperació del patrimoni cultural i històric de la zona vermella del Nen. Amb un pressupost de 74.100 euros, es vol fer aflorar el patrimoni històric, artístic i cultural de la zona, molt desconegut i caigut en l'oblit per a molts vigatans. Aquest consisteix a fer una nova escultura dedicada a Pau Casals, on ja n'hi havia hagut uns anys enrere; instal·lar panells didàctics a diferents espais que formen part de la història de la zona per explicar el patrimoni artístic i cultural; i refer un mural a la plaça Osona de la mà de Pilarín Bayés.

El tercer projecte és la creació d'un fons comú per a entitats. Està valorat en 22.950 euros i té la intenció de cobrir les necessitats de material de les entitats i associacions del barri quan organitzen actes, com són un remolc, taules, cadires, carpes o un generador. Finalment, la quarta proposta és fer un carril bici que entrellaci els diferents barris i connecti amb la xarxa de carrils bici existent. Aquest té un pressupost de 147.767,27 euros, però només se'n podrà executar una part amb els diners restants de la suma dels tres projectes, és a dir, uns 9.000 euros.

Bona participació per la implicació d'associacions

Soldevila destacava que el percentatge de vot ha estat el més elevat de les tres edicions amb un 6,21%. De les 9.370 persones censades a la zona, van votar 582 persones. De fet, el regidor apuntava que "l'èxit" de la pujada ha estat -sobretot- per "la implicació de les associacions de veïns i les entitats per la tasca de divulgació que han portat a terme. De fet, tal com explicava Mora, els tres projectes guanyadors eren les tres apostes que animaven a votar aquestes agrupacions dels barris del Nen.

La ciutadania ha pogut escollir entre un total 15 propostes. Prèviament es van proposar 107 projectes, però alguns d'aquests es van descartar per pressupost, per ser inviables o no ser d'àmbit municipal. Alhora es van unificar propostes, com per exemple el segon projecte que contempla diverses actuacions.

L'any que ve no hi haurà pressupostos participatius

El regidor també anunciava que el 2019 es preveu que no hi hagi pressupostos participatius. El projecte que va tirar endavant el govern era per un període de tres anys. Amb la zona del Nen, es posa punt final aquesta iniciativa. Soldevila apuntava que de cara el 2019 no hi haurà partida pels pressupostos, però que hi ha l'atenció de recuperar el pressupost participatiu el 2020. De fet, Fabiola Mora lamentava que tot just ara estaven portant a terme la contractació -per la llei de contractes- dels pressupostos participatius de l'edició anterior.
 

Fabiola Mora i Josep Ramon Soldevila. Foto: ACN


 
Arxivat a