La Fira de la Ratafia busca els seus orígens

Aquest cap de setmana es farà pública la primera recepta de la seva elaboració a Centelles l'any 1880

Durant la roda de premsa de presentació.
Durant la roda de premsa de presentació. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:00h
La més important fira temàtica de la ratafia de la Catalunya Central ja engega motors. La mostra de Centelles, que es va presentar la setmana passada, tindrà lloc aquests cap de setmana, 2 de juny durant tot el dia i diumenge 3 només al matí, tot coincidint amb el mercat setmanal. Entre les novetats d'enguany destaca la troballa de la primera recepta manuscrita d'un centellenc explicant com s'elaborava la ratafia al poble, l'any 1880. L'autor de la mateixa és Ramon Giol Ayats, conegut popularment com l'avi de can Sopes. 

Segons un dels més importants gastrònoms de Catalunya, Jaume Fàbrega, que ja ha editat dos llibres sobre aquesta beguda tan catalana, algunes de les primeres i conegudes receptes documentades són del colomenc Francesc Rosquelles, l'any 1842.  Però també, segons Fàbrega, les primeres receptes escrites daten del 1830 i parlen d'un licor similar llavors anomenat noió, una mena de ratafia més primitiva.

Els seus descobridors i també organitzadors de la fira, Jaume Guinovart i Joan Mas, van explicar a la roda de premsa que la recepta ells ja fa temps que la utilitzen i ara era un bon moment per donar-la a conèixer a tothom. Tant Guinovart com Mas són uns experts en l'elaboració de ratafia i durant diversos anys consecutius han guanyat primers i segons premis al poble més ratafiaire de Catalunya, Santa Coloma de Farners.

La Fira i mostra de productes estarà situada entorn del Passeig Modernista del poble i inclourà una desena de parades del conegut licor, sis amb mostra i venda de plantes i flors relacionades amb la seva elaboració i una quinzena amb productes de proximitat i d'aliments d'elaboració artesana.

Durant la fira tindrà lloc el 10è concurs de la ratafia de Centelles amb un jurat format per Faustí Bosch, Lluís Ball-llosera, Jaume Parés, Carme Giol i Fel Faixedas. Aquest darrer també presentarà al vespre al Casal el seu primer espectacle en solitari Bona nit benparits on barreja humor i música.

El cartell de la fira d'enguany ha anat a càrrec de l'artista plàstica local Eulàlia Llopart, seguint tècniques tradicionals i ben antigues per reproduir de forma estricta les flors, fulles i plantes que formen part de la recepta de la ratafia.
 

Consulta totes les activitats

Galeries de la Fira de la Ratafia d'altres anys

Arxivat a