Sant Julià de Vilatorta acull la 10a Fira del Tupí aquest cap de setmana

El municipi prepara l'edició més participativa per celebrar l'efemèride durant tot el cap de setmana del 26 i 27 de maig

Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta, en una imatge d'arxiu
Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta, en una imatge d'arxiu | Josep M. Costa
25 de maig del 2018
Sant Julià de Vilatorta acull aquest cap de setmana, 26 i 27 de maig, la Fira del Tupí. El muncipi està de celebració: la mostra monogràfica sobre ceràmica arriba a la 10a edició i per aquest motiu ha programat diferents espectacles a peu de carrer per fe la fira més participativa. L'activitat principal segueixen sent els ceramistes i terrissers que tenen parada pels carrers del municipi. Enguany s'hi concentren una vintena d'expositors, una xifra inferior a la dels altres anys. L'encarregat de donar el tret de sortida, el president d'honor d'aquesta edició, és el periodista Xavier Graset.

El primer espectacle és "La pluja, l'aigua, la terra i el fang" de la companyia teatral Artristras del dissabte a la tarda. La performance feta expressament per commemorar els 10 anys evocarà els elements clàssics de les quatre formes conegudes de la matèria. El segon serà el dissabte a la nit -allargant així l'horari de la fira- amb el títol "Ikebana of Fire" de la companyia Fanglina. Com bé diu el nom, l'espectacle és piroteatral i s'hi barregen la música, l'escena, la ceràmica i el foc.

D'altra banda, el diumenge al matí es viurà el més participatiu: "Testus". És un concert participatiu on es crearan peces de música amb el públic com a intèrpret a partir de testos com a instruments. A més d'espectacles, s'han organitzat diferents exposicions, documentals, demostracions de l'ofici i un reportatge dels 10 anys.

Sense concurs I+T, però amb diverses exposicions

Els visitants també podran participar en un mural de Terrissa que es portarà a terme durant tot el cap de setmana. Hauran de construir un mur amb el logotip del certamen, que està format per tres tupins, amb quatre colors diferents de terrissa. Pel que fa a exposicions, se'n dedica una a l'últim terrisser del municipi, Joan Capdevila, amb un recull de les seves peces.

També s'ha organitzat una exposició retrospectiva dels projectes I+T (Innovació i Tradició) dels anys 2013 al 2017. Aquests projectes consisteixen en el redisseny d'utensilis d'ús domèstic amb terrissa. Fins ara s'havia fet un concurs, però aquesta edició se n'ha fet una recull amb una mostra. Es pretén comercialitzar aquests productes. Per això, s'han establert ponts amb Creacció, l'Agència d'Emprenedoria, Innovació i Coneixement. Dels 5 projectes, només un s'ha arribat a comercialitzar a nivell particular.

Activitats complementàries: el mos, tallers i rutes

D'altra banda, els visitants de la Fira també podran participar al Mos del Tupí, l'espai de trobada de la cuina del municipi que s'organitza dissabte i diumenge i que enguany presenta com a novetat un menú degustació amb tiquets anticipats. D'altra banda, no faltaran les rutes guiades de diumenge; o la demostració d'ofici amb el torn.
 

Consulta tota la programació