Sant Sebastià acull la tradicional commemoració del Pacte dels Vigatans

Josep M. Diéguez guanya el premi especial Llorenç Tomàs

Toni Carrasco
22 de maig del 2018

Aquest diumenge, el groc també va ser protagonista. Foto: Toni Carrasco


El mateix indret que el 17 de maig de 1705 una part de la noblesa vigatana es va reunir a l'ermita de Sant Sebastià de Sentfores, de Santa Eulàlia de Riuprimer, en l'anomenat Pacte dels Vigatans, aquest diumenge es va tornar a commemorar l'efemèride amb diversos actes de plena vigència i actualitat en defensa de l'autogovern de Catalunya i contra l'opressió de l'estat centralista de Madrid.

Hi van ser presents l'actual presidenta de l'ANC Elisenda Paluzie, però també els diputats de Junts x Catalunya Laura Borràs i Francesc de Dalmases. En clau osonenca, hi havia el regidor de Capgirem Vic Joan Coma i el president d’ERC Jordi Fàbregas. Tots tres van participar en una taula rodona seguida d'un intens debat sobre la situació anòmala actual de Catalunya.

Diéguez, guanyador del premi especial Llorenç Tomàs

Hores abans, es van atorgar els XIV Premis Literaris del Pacte de Sant Sebastià. El dramaturg -i regidor d’ERC-Som Vic- Josep Maria Diéguez va guanyar en la categoria Llorenç Tomàs. En poesia va guanyar Cristina Álvarez (Mollet del Vallès) i en prosa Ramon González (Sant Carles de la Ràpita). Al migdia un dinar popular en forma d'arrossada per a un centenar de persones va donar per acabat l'acte que es va amenitzar amb la música del grup Piris, que estrenaven la seva cançó Els carrers seran sempre nostres.

Un dels objectius d'aquest històric Pacte dels Vigatans el 1705 fou atorgar poders a Domènec Perera i Antoni Peguera per tal de negociar la llibertat de Catalunya amb el govern d'Anglaterra i mostrar el seu posicionament a favor de l'arxiduc Carles D'Àustria.
 

Elisenda Paluzie va formar part de la taula rodona. Foto: Toni Carrasco
 

Els empresonats i exiliats també van ser presents en l'acte. Foto: Toni Carrasco

 

Arxivat a