Alpens es converteix en la capital dels artesans del ferro

El so de picar el ferro ha omplert tot el poble

Toni Carrasco
22 de maig del 2018
Forjadors en plena feina.
Forjadors en plena feina. | Toni Carrasco
Fins als anys 80 pràcticament a tots els pobles hi havia artesans de la fusta, del ferro i de tants d'altres materials nobles que des de temps prehistòrics han donat servei a l'home. L'existència d'un molt bon professional i artista a Alpens va ser Joan Prat (1898-1985) i la molt bona iniciativa de difondre la seva obra i el seu art, ha posat en el mapa al petit poble del Lluçanès fent venir artesans del ferro de tota Europa.

Tots els alpensins han gaudit de les petites obres d'art de Prat en les seves portes i finestres d'un art mut, noble, difícil amb un material fort i complex de treballar. Gràcies al seu ferrer, Alpens és un museu a l'aire lliure de tota mena d'objectes fets amb ferro forjat destacant panys, picaportes, fanals o escultures al carrer com el Manelic, de Terra Baixa, fet per Prat i que és una de les seves obres emblemàtiques a la plaça que li dóna nom.

En aquesta XIV Trobada Internacional de Forjadors han participat artesans d'arreu, com de França, Itàlia, Rússia o Ucraïna que no venen a cap concurs, sinó a treballar de manera col·laborativa amb l'objectiu de crear una obra. En un futur no gaire llunyà es vol promocionar Alpens també com un lloc on fer formació específica d'aquest art noble i que torna a viure una certa revifalla.

Tant en el petit mercat temàtic que es va muntar el diumenge al matí com en l'exposició es va poder veure obra molt artística i treballada com un cavall a mida real fet només amb ferradures unides entre elles i també espectaculars enreixats sense cap tipus de tall, només fetes amb el ferro rogent calent i treballat a força de picar i picar.
 

Forjadors d'arreu treballant junts Foto: Toni Carrasco

Arxivat a