Montse Barniol: «Molts forjadors venen a Alpens a fer xarxa i intercanviar idees i projectes»

El municipi acull aquest cap de setmana la XIV Trobada Internacional de Forjadors

Montse Barniol, en una imatge d'arxiu
Montse Barniol, en una imatge d'arxiu | ACN
18 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:30h
Alpens es converteix aquest divendres en la capital de la forja. Durant tot el cap de setmana, prop de 150 forjadors d'arreu del món participaran a la XIV Trobada Internacional de Forjadors. Entrevistem l'alcaldessa del municipi Montse Barniol perquè desgrani les principals novetats i activitats del famós certamen.

- La Trobada Internacional de Forjadors d'Alpens és una de les cites més importants d'Europa. De quants forjadors estem parlant i de quins països provenen?

- Des de l'any 2009, que vàrem iniciar el format de Trobada Internacional de Forjadors, el nombre de participants ha anat creixent progressivament. Des de cent forjadors el 2010 a 175 l'anterior edició de 2016. Enguany segurament superarem els 150 participants, que és el nombre que voldríem estabilitzar per la Trobada, per poder-ho fer amb el màxim rigor i professionalitat.

Aproximadament la meitat dels participants són catalans, i un gran nombre venen de l'estat espanyol. Però també tenim alta participació de França, Àustria, Ucraïna i Rússia. Aquest any tenim la presència del forjador italià Jadran Stenico, un dels millors del món. I ens ha contactat, però no han pogut repetir, dos participants Japonesos que van venir les dues darreres edicions.

- Com posa en valor Alpens aquest sector?

- Alpens tenim un gran llegat patrimonial de forja artístic repartida per tots els carrers, gràcies a les obres de Joan Prat, ferrer d'Alpens, que va treballar gairebé fins que va tenir força. Aquest fet, que ens dóna caràcter únic és la base d'on partim per projectar la Trobada de Forjadors. La voluntat és que a Alpens es trobin mestres i aprenents, professionals i estudiants, i que durant tres dies comparteixin coneixements i experiències.

Per molts forjadors, venir a Alpens a la Trobada és un moment d'intercanvi d'idees i de projectes, i també de fer xarxa entre ells. La trobada vol contribuir a donar a conèixer l'ofici de forjador, a explicar que hi ha grans professionals que s'hi dediquen. Com és el cas d'Enric Montferrer, que té el taller aquí a Alpens i que en aquests moments està treballant per la Sagrada Família.

- Quina construcció treballen enguany els forjadors?

- Aquesta edició farem mobiliari urbà per reemplaçar el de fundició. Els forjadors faran bancs i papereres que distribuirem per diferents punts del poble. Son dissenys molt particulars que han elaborat el grup de coordinació, cinc tipus de papereres i tres bancs. Tots ells molt bonics i de gran qualitat artística.

- En quines altres activitats poden participar els forjadors?

- La novetat d'enguany és l'aposta per la formació i la demostració qualificada. Per això hem convidat a venir al forjador italià Jadran Stenico, un referent internacional. Ell impartirà una masterclass el divendres a la tarda per tots els participants. Els que vulguin també es poden inscriure al curs d'ensamblatge que oferim la setmana posterior a la fira.

- A banda dels treballs dels forjadors, què hi pot trobar el públic assistent?

- La gent que vingui a Alpens el cap de setmana veurà a l'esplanada dels forjadors Miquel Xirau, més de vint-i-cinc fornals enceses on treballaran els participants, una imatge realment espectacular. Això és just al costat del local de la Fàbrica Vella, on hi ha una gran exposició de peces de forja. Es poden veure les peces que han guanyat el concurs els anys anteriors, i també peces noves que porten els participants d'aquesta edició.

Dissabte i diumenge organitzem diferents grups per fer la ruta guiada de la Forja al Carrer. I tot passejant es poden veure les diferents peces de gran forjat que es van fer en les edicions anteriors. Durant el cap de setmana organitzem un concurs de fotos d'Instagram i entre els participants sortejarem una entrada grupal per fer el Room Escape de Cal Salau, tematitzat amb la Batalla d'Alpens.

- Quantes persones es preveu que visitaran Alpens aquest cap de setmana?

- Esperem que vingui molta gent, però és ben cert que aquest any patim una mica més per la incertesa del temps. En l'edició passada van visitar-nos unes 2.500 persones.
 

Fira del Jovent d'Alpens. Foto: Adrià Costa

Arxivat a