La formació marca el primer any del Servei d'Atenció Integral a les persones LGTBI

EL SAI ha rebut més incidències "per marca d'informació" que denuncies

Manifestació de l'Orgull Gai a Barcelona, en una imatge d'arxiu.
Manifestació de l'Orgull Gai a Barcelona, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
17 de maig del 2018
Actualitzat a les 22:23h
L'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona van posar en marxa ara fa un any el Servei d'Atenció Integral (SAI) a la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Aquest és el primer servei d'aquestes característiques de la Catalunya Central i té per objectiu ser un punt d'atenció, informació i assessorament a les persones que pateixen alguna discriminació per raó de diversitat o gènere. La seu del SAI és al VicDones – SIAD Osona.

Un any després, la seva activitat principal s'ha centrat en la formació. Així ho explica Belén Herrero, tècnica del servei, remarcant que "la majoria d'intervencions que hem fet ha estat assessorament a professionals". En aquest sentit, destaca la importància que tots els serveis "puguin donar una atenció de qualitat a tothom".

Han treballat, sobretot, amb serveis públics i escoles. Herrero explica que la majoria van "perduts" per abordar la transsexualitat i diferents conceptes sobre l'orientació sexual. Tot i això, destaca que "hi ha una actitud molt receptiva i interès per part dels professionals". Durant el 2017, van fer 7 intervencions; i aquest 2018, ja en porten 8. Herrero fa una valoració positiva d'aquest lleuger augment.

Incidències per manca d'informació

El servei no ha tramitat cap denúncia per discriminació, tot i que ha atès casos per LGTBIfòbia. Herrero destaca que a més d'aquestes situacions, també s'han trobat casos de violència dins d'una parella del mateix sexe. "No és tant una qüestió de l'orientació sexual, perquè ve donada per l'establiment social de com han de ser les relacions", explica Herrero, apuntant que és "un tema que encara s'hi ha de treballar".

El servei es troba sobretot amb incidències, com podrien ser que els formularis només contemplen l'opció de mare-pare, o la manca de coneixement en ginecologia sobre els mètodes de protecció sexual en una parella de noies. "No es viu com una discriminació, sinó com una incidència per manca d'informació". Per això "és tan important poder formar els professionals perquè puguin atendre amb les mateixes condicions".

Un dels reptes que es marquen des del servei és principalment que se sàpiga que existeix el servei i així es pugui gestionar cada situació. Segons Herrero, "aconseguir arribar al màxim de persones i professionals possible, i sensibilitzar la població", són els objectius actuals del SAI.

Quantes denúncies per LGTBIfòbia hi ha hagut a Osona durant el 2017?

Segons els Mossos d'Esquadra, a les comarques centrals durant el 2017 es van denunciar 6 casos de LGTBIfòbia, un dels quals correspon a la comarca d'Osona. La resta es van produir al Bages (2), Berguedà (2) i Anoia (1). De gener de 2018 fins ara se n'han registrat 3, cap denúncia a Osona. Tot i això, el fet que no hi hagi denúncia no vol dir que es produeixin més casos. Els fets delictius són bàsicament amenaces, lesions, tracte degradant o tracte vexatori.
 

Representants de les institucions, ara fa un any. Belén Herrero, a l'esquerra de tot. Foto: ACN

Arxivat a