El físic Lluís Torner, ponent a l'Àgora d'Opinió sobre les aplicacions de la fotònica

La xerrada és el proper 31 de maig a El Sucre de Vic

Redacció
16 de maig del 2018

Lluís Torner Foto: Creacció


Lluís Torner, fundador i director de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), serà el ponent convidat a la propera Àgora d'Opinió, que tindrà lloc dijous 31 de maig a la sala Sert de l'edifici El Sucre de Vic. Com en les darreres edicions, el format serà àgil, en forma de matinal amb esmorzar inclòs. Les inscripcions gratuïtes per a un fòrum que enforteix vincles entre l'emprenedoria, la universitat, l'empresa i l'administració ja s'han obert i es poden formalitzar aquí.

La xerrada de Torner portarà per títol "Recerca de frontera: futur i aplicacions de la fotònica". L'encapçalament al·ludeix al fet que es parlarà de recerca pionera. És catedràtic en Física i ha estat guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol el 2009, el Premi de Lideratge de l'àmbit global de la Optical Society of America el 2011 i el Premi Nacional de Recerca l'any 2016. El centre que dirigeix, amb seu a Castelldefels, és considerat líder internacional en el seu àmbit de recerca.

Segons Torner, un dels àmbits de recerca és "la diagnosi per a la imatge", que permetrà desenvolupar "estris que detectin marcadors de malalties" en fase molt embrionària i sovint de manera no invasiva. Es pot tractar d'avenços en el camp "cardiovascular, cerebral o de l'envelliment, i pot permetre lluitar, per exemple, contra l'ictus". En agricultura, també es treballa en aplicacions "molt interessants, que estan vinculades a la sensònica". En aquest cas, serien "estris que mesuren remotament la humitat del camp, el nivell de nutrients d'un terreny o bé el seu nivell de maduració".