Vic instal·la un panell per indicar els nivells d'ozó

Aquest dimarts comença la campanya anual de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric que s'allarga fins al 15 de setembre

El nou panell està instal·lat a la plaça Estació de Vic i l'estació de mesura és a la zona esportiva.
El nou panell està instal·lat a la plaça Estació de Vic i l'estació de mesura és a la zona esportiva. | Josep M. Montaner
15 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:56h
Vic ha posat en marxa un panell a la plaça de l'Estació per indicar els nivells d'ozó troposfèric de la ciutat. Està instal·lat a la plaça de l'Estació. Precisament, aquest dimarts 15 de maig s'activa la campanya anual de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric que s'allarga fins al 15 de setembre. "Aquest és el període que es poden superar els nivells d'ozó", explica Jordi Boadas, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vic. Boadas apunta que "és un contaminat secundari" que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris, com els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils, i la radiació solar intensa durant un temps llarg.

En el cas d'Osona, "ve originat bàsicament de l'àrea metropolitana de Barcelona". Les marinades bufen aquests contaminants primaris que arriben a la plana de Vic "on la dispersió és més difícil perquè és un cul d'olla". Llavors "es crea la reacció amb la radicació". Així ho demostren les estacions de mesura instal·lades a Osona; n'hi ha a Tona, Vic i Manlleu. I quan es produeix aquest fet, com que ve de Barcelona, l'avís primer salta a Tona, després a Vic i finalment a Manlleu. "Com que gran part del problema arriba de l'àrea de Barcelona", diu Boadas, s'ha concretat una reunió amb els responsables de l'Ajuntament de Barcelona que serà a finals del mes de maig.

Una mesura més

"Com a Ajuntament poc podem fer directament perquè el contaminant ens ve de fora", explica Boada, remarcant que, però, estan obligats a informar a la població de la superació del llindar d'informació. Es considera que a partir de 180 µg/m3 se supera aquest llindar. Això pot comportar un risc per a la salut dels grups de població especialment vulnerables.

D'altra banda, se supera el llindar d'alerta a partir dels 240 µg/m3, que una exposició de durada breu pot comportar un risc per a la salut que pot afectar el conjunt de la població. A Vic no s'ha superat mai aquest llindar, però l'any passat es va superar el llindar d'informació set vegades.

Aquest panell es complementa amb altres canals informatius com són els avisos en diferents pàgines web de l'Ajuntament, els comptes de Twitter i els correus electrònics informatius que s'envien a les entitats i organismes que treballen amb població sensible o que hi tenen interès. De fet, anys enrere fa uns 4 o 5 anys ja hi havia un panell que indicava el nivell d'ozó a la ciutat, però "havia quedat obsolet".

Els efectes que l'ozó pot provocar sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. La població especialment sensible als efectes de l'ozó és qualsevol persona amb problemes de cor i de pulmons, els nadons, els infants en edat preescolar i les dones embarassades.
Arxivat a