Nova inspecció de Treball a l'escorxador Le Porc Gourmet

Els funcionaris han demanat a l'empresa els contractes laborals per comprovar com s'ha fet el canvi de la cooperativa Clavial a la nova cooperativa

La inspecció d'aquest dijous a Santa Eugènia de Berga.
La inspecció d'aquest dijous a Santa Eugènia de Berga. | ACN
Redacció
03 de maig del 2018
Actualitzat el 04 de maig a les 10:48h
Inspecció de Treball ha dut a terme aquest dijous una nova inspecció a l'escorxador osonenc Le Porc Gourmet –propietat del Grup Jorge-, a Santa Eugènia de Berga. Els inspectors s'han presentat a l'empresa al voltant de les 11 del matí amb dues furgonetes de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos i un vehicle de seguretat ciutadana que custodiaven les instal·lacions. El registre ha durat unes tres hores.  L'advocat de l'empresa, Francesc Sánchez, ha explicat que els inspectors els han demanat els contractes mercantils per comprovar si el canvi de treballadors de la cooperativa Clavial a la nova cooperativa s'ha fet d'acord a la llei.  Segons l'advocat dels treballadors, Toni Iborra, el frau que l'empresa podria haver comès a la seguretat social se situaria als 7 MEUR anuals. Des de l'empresa, en canvi, neguen aquestes afirmacions i asseguren que actuen d'acord a la llei de cooperatives. Aquesta inspecció seria una continuació de l'operació engegada per Treball el mes de febrer passat per comprovar si l'escorxador de Santa Eugènia de Berga compleix amb la normativa laboral.    

Sense el desplegament policial que va caracteritzar l'entrada d'Inspecció de Treball i Estrangeria a l'escorxador el passat febrer, aquest cop la presència policial era notablement menor. Des de l'empresa, l'advocat, Francesc Sánchez ha explicat que s'han posat totes les facilitats perquè la inspecció es pogués realitzar "sense problemes i de forma tranquil·la", i per això no entenen per què calia la presència dels Mossos d'Esquadra. 

Segons Sànchez, Treball volia saber com s'ha fet el trasllat de treballadors de la cooperativa Clavial a la nova cooperativa Oficicat. Bàsicament, a Le Porc Gourmet els han requerit documentació relativa als contractes mercantils que s'han establert entre l'empresa i la nova cooperativa amb qui treballen des de la setmana passada. Els treballadors majoritàriament són els mateixos. 

Tot i que Inspecció de Treball la setmana passada va actuar d'ofici i va obligar a Clavial a inscriure els seus treballadors al règim general, Le Porc Gourmet va rescindir el contracte amb aquesta cooperativa. Com a conseqüència, per mantenir el seu lloc de treball, gairebé 400 persones van accedir a firmar el nou contracte. Una vuitantena, no ho van fer i ara mateix es troben al carrer. 

Des de l'empresa, el seu advocat defensa la rescissió del contracte amb Clavial i el nou contracte amb la nova cooperativa. "Estem absolutament tranquils pel que ha fet l'empresa, sabem perfectament que hem actuat dins la llei, fent tot de forma correcta", ha assegurat. 

A més, també ha assegurat que el grup a qui representa és la primera empresa "que ha millorat les condicions dels cooperativistes", des que es va aprovar la nova llei de cooperatives catalana. De fet, les millores, segons Sànchez, suposaran un increment dels costos de 8 MEUR a l'any per a l'empesa. Això es fa a través del contracte mercantil amb la nova cooperativa que obliga la cooperativa a oferir "millors cotitzacions a la seguretat social, millors assegurances, millor retribució".

Des del col·lectiu Càrnies en Lluita, en canvi, denuncien coaccions als treballadors per fer-los canviar de cooperativa "com si signessin un xec en blanc". "Però no se'ls ha explicat les condicions amb què treballarien, ni el sou, ni l'horari, ni les vacances, ni si cotitzarien per règim general o per autònoms". L'advocat dels treballadors, Toni Iborra, ha denunciat que molts van ser acomiadats "per haver decidit en assemblea que volien cotitzar en règim general", d'acord amb la nova llei de cooperatives catalana. Per aquest motiu, ha assenyalat, se'ls pressionava amb l'acomiadament "si no signaven els papers que l'empresa els deia". 

Aquests documents, segons Iborra, pretenien "renovar el frau", "fent-los constar com a socis d'una nova cooperativa". Per a l'advocat, "tot això era una operació tan extremadament irregular que requeria noves inspeccions per part de l'administració". La irregularitat, segons Iborra, rau en un contracte entre Clavial i Grupo Jorge que vincularia una decisió de l'assemblea de la cooperativa a un resultats concrets de l'empresa. "ÉS una coacció inadmissible, però també és una clàusula nul·la", ha afegit. 

Des de l'empresa, Francesc Sànchez, nega taxativament aquest extrem: "La nostra empresa no ho ha fet, ni ho farà mai", en referència a l'obligatorietat de signar.

Els extreballadors denuncien pressions

En Lovely i la Mariela són dos dels treballadors que no van acceptar les noves condicions. Amb impotència, lamenten que no s'hagi arreglat les condicions de tots els treballadors. "Manen ells i fan el que els dona la gana", han denunciat. En el cas del Lovely, l'insistien perquè signés amb una altra cooperativa "que no respectava la llei catalana i igualment pagava una misèria". L'extreballador ha denunciat que, fins i tot, alguns dels encarregats el trucaven personalment perquè firmés, tot i que a d'altres companys els anaven a buscar directament a casa. "Això és il·legal", ha resolt. 

En el cas de la Mariela, ella i el seu marit s'han quedat al carrer. "Els encarregats ens enviaven missatges, trucaven, anaven a buscar la gent per portar-los a les noves cooperatives", ha denunciat. L'extreballadora ha explicat que quan va anar a demanar la seva vida laboral, es va adonar que l'havien donat d'alta "sense haver signat". "Ells tenen el poder absolut, fan i desfan sense que nosaltres puguem fer res" ."Diuen que ens arreglen les condicions, però és més precarietat", ha criticat. "Nosaltres només volem que es compleixi la nova llei catalana de cooperatives", ha afegit.