Inspecció de Treball actua d'ofici i obliga Clavial a regularitzar 500 treballadors

La investigació a l'escorxador Le Porc Gourmet encara continua oberta i es podria enfrontar a una sanció "milionària"

L'escorxador de Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga
L'escorxador de Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga | Josep M. Montaner
Redacció
02 de maig del 2018
Actualitzat a les 9:06h
Inspecció de Treball ha actuat d'ofici i ha obligat a la cooperativa càrnia Clavial, que aportava 500 treballadors a l'escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge), de Santa Eugènia de Berga, a regularitzar la seva situació. Així doncs ha obligat a inscriure al règim general els 500 empleats d'aquesta cooperativa, una de les empreses subcontractades que opera a l'escorxador. D'aquesta manera, s'ha fet el pas del què Inspecció ha considerat que són falsos autònoms d'una cooperativa a treballadors assalariats. Aquesta actuació s'emmarca en les investigacions del passat febrer. Tot i això, les diligències continuen obertes.

Tot i això, l'escorxador fa una setmana que va extingir el contracte amb aquesta cooperativa. Per tant, aquesta maniobra deixa a l'aire els treballadors que no van voler canviar de cooperativa. Tot i que hagin de deixat de treballar per Le Porc Gourmet, estan en règim d'assalariats a la cooperativa amb seu a Vic.

Des de Treball de la Generalitat, en declaracions a ACN, veuen la decisió d'extinció del contracte amb Clavial de "poc oberta" a negociar, malgrat l'empresa assegurés el contrari en un comunicat. Treball assegura que hi continuarà havent més inspeccions i actuacions d'aquest tipus, "si es pretén utilitzar el model cooperativista amb la voluntat de no garantir els drets dels treballadors, la feina no pot ser a qualsevol preu". De fet, la problemàtica de les anomenades falses cooperatives, ha deixat de ser un problema que es concentra a Catalunya per passar no només a la resta de l'Estat espanyol sinó també a altres sectors.

Sense concretar, la sanció econòmica a què es podria enfrontar Le Porc Gourmet pot ser "milionària", donades les dimensions de la seva presumpta contractació a precari dels 500 treballadors a través de Clavial. Anualment, i fent una mitjana, la diferència econòmica entre un treballador de cooperativa i un assalariat pot suposar entre 7.500 i 8.000 euros.

Una quarantena de persones al carrer

Des de Càrnies en Lluita consideren que aquesta regularització d'ofici que ha practicat Inspecció de Treball respon a la voluntat de fer efectiu el resultat de la votació de l'assemblea del passat 2 d'abril, on els treballadors van votar gairebé per unanimitat a favor de l'alta de cotització pel règim general.

A més, la plataforma assegura que hi ha almenys 40 persones que han perdut la feina després que no decidissin canviar de cooperativa. Es tractaria de totes les persones que s'han negat a signar, "sota coacció evident", els documents que denuncien que els obligava a signar l'empresa si volien continuar a la feina. En aquest sentit el col·lectiu denuncia que no se'ls ha ofert ni garantit als treballadors una protecció social equivalent a la del règim general.