El groc vesteix la Festa Verdaguer d'enguany

Frederic Mistral, la natura i el poble també són eixos del certamen literari que se celebrarà a Folgueroles i Barcelona del 10 de maig al 10 de juny

Durant la roda de premsa de presentació de la Festa Verdaguer d'enguany
Durant la roda de premsa de presentació de la Festa Verdaguer d'enguany | ACN
27 d'abril del 2018
Actualitzat el 02 de maig a les 17:46h
La Festa Verdaguer celebrarà aquest maig una de les seves edicions més reivindicatives on el groc en serà un dels protagonistes. Precisament aquest color impregna el cartell amb una ploma (de verdum) per transmetre la idea de la llibertat. Així ho explicava la directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, mentre recitava "Pobres aucells" Si poguessin parlar, ne dirien de fresques de la llibertat que corre per la terra".

Precisament, s'han organitzat un sopar groc, un vermut groc i una caminada "Fem junts camí per la República", juntament amb les entitats independentistes del municipi.

Tal com explicava l'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, durant la roda de premsa, l'any passat l'exposició "Verdaguer segrestat" va ser la protagonista; i enguany "hi ha el país intervingut". "Malgrat la situació política i tristor, Folgueroles i Barcelona hi som per reivindicar la vida del poeta i la cultura catalana".

Frederic Mistral, natura i poble

D'altra banda, Torrents destacava que la festa també fa èmfasi en el llegat del poeta amb la figura de Frederic Mistral, escriptor de la Provença i traductor de les obres de poeta. Precisament, la directora de la Fundació que enguany fa 150 anys que Mistral va apuntar Verdaguer com "el gran futur poeta" en la festa dels Jocs Florals de Barcelona. Torrents ha explicat que estan teixint vincles entre Folgueroles i Malhana, el poble natal de Mistral.

Per acabar, la natura i el poble segueixen sent un dels eixos centrals de la festa. Per tant, no hi faltaran activitats com l'Arbre de Maig, l'Ofrena Floral o els tradicionals Ballets. El dia central de la festa a Folgueroles és el 20 de maig. El convidat d'enguany és Eduard Pujol, el diputat de Junts per Catalunya al Parlament.

Inauguració a Vic amb el Premi Verdaguer

Enguany la inauguració dels actes serà a la sala de la Columna de Vic el 17 de maig. Josep M. Sucarrats pronunciarà la conferència "Eros i alteritat, a propòsit del Dietari pelegrí a Terra Santa". Precisament, és el guanyador del premi Verdaguer de Recerca 2017.
 

El groc pren protagonisme a l'edició d'enguany. Foto: ACN


Aquesta conferència donarà el tret de sortida als actes a la plana. D'entre els actes destaquen l'exposició i espectacle que es farà el proper 18 de maig a l'Escola Mossèn Cinto de Folgueroles amb la direcció de l'actor manlleuenc Lluís Soler. En aquesta activitat, els escolars es pregunten si Mossèn Cinto i Jacint Verdaguer són la mateixa persona.

Torrents també destacava la conferència "Verdaguer i les plantes" a càrrec de Maria Carme Barceló, el proper 25 de maig. La ponent repassarà la relació entre els efectes d'aquestes i la literatura del poeta. Els actes a Folgueroles clouran el 3 de juny a la Font del Desmai de Folgueroles amb el recital "Llàgrimes amargues de dones", sota la direcció de Pere Tió i Pep Paré.

Rapejant Verdaguer, a Barcelona

Pel que fa als actes a Barcelona comencen el 10 de maig amb la lectura "Llegim Verdaguer", amb diversos rapsodes i lectors. Entre els actes més destacats, però, és el taller Rapejant Verdaguer. Així ho explicava la responsable d'activitats del Museu d'Història de Barcelona, Teresa Macià, remarcant que amb l'activitat impartida per Pau Llonch es busca "una connexió entre la gent jove i Verdaguer". "Hem revisat i buscat el Verdaguer més reivindicatiu, perquè els més joves vegin que allò que fan els rapers o cantants de cançó-protesta és molt més proper", deia Macià.

Els actes de la Festa Verdaguer a Barcelona clouran el 10 de juny amb l'homenatge al poeta Jacint Verdaguer al Cementiri de Montjuïc, al migdia, i acabaran a la tarda a la Casa Verdaguer de la Literatura amb el cantautor Roger Mas cantant Verdaguer.
 

Recull de galeries de fotos de la Festa Verdaguer de Folgueroles