​Vic, a la caça dels ous de gavians

L'Ajuntament de Vic punxa els ous d'aquesta espècie en plena època de cria per evitar molèsties a la ciutadania

Jordi Baucells punxant els ous dels gavians
Jordi Baucells punxant els ous dels gavians | Josep M. Montaner
25 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:17h
L'Ajuntament de Vic està en plena campanya contra els nius de gavians argentats. Precisament, l'abril comença l'època de cria i això es tradueix en múltiples molèsties per a la ciutadania. Fan crits estridents, malmeten edificis i, a vegades, són agressius per protegir els ous. Així ho explica Jordi Baucells, de l'empresa Gestió de residus i Biodiversitat, que l'Ajuntament contracta per mitigar les conseqüències d'aquesta època de cria.

La principal mesura de prevenció és la punció dels ous per evitar que neixin els ous i alhora "evitar un problema major". Si es punxen els ous, també s'impedeix que tornin a pondre'n. Des de principis de mes, s'han detectat els nius de manera precoç amb l'ajuda dels veïns o dels punts que ja tenen censats. "Acostumen a ser llocs alts, poc transitats i segurs", diu el tècnic.
 

Gavians a Vic Foto: Josep M. Montaner


Un d'aquests veïns és David Segalés. L'any passat va pujar al terrat per instal·lar una estació meteorològica i es va trobar amb un grup de gavians que el van començar a encalçar i volar en picat cap a ell. "És bastant impactant que et sobrevolin vuit gavians", explica Segalés.
 
Enguany, hi torna a haver un niu. Tot i que l'any passat "era massa tard perquè ja hi havia polls", enguany ja ha avisat els tècnics perquè punxin els ous. Segalés remarca que és molt important estar al cas i avisar al Servei Municipal de Salut quan es percebi la presència d'aquests animals.

Objectiu: detecció de nius

Precisament aquest és un dels objectius de l'Ajuntament, "detectar els nius que no tenim censats a la ciutat", explica la tècnica de Salut pública, Roser del Val. D'aquesta manera s'apliquen mesures preventives abans que hi tornin a nidificar.
 

Roser Del Val, tècnica de Salut Pública de l'Ajuntament Foto: Josep M. Montaner


El pas previ d'aquest procés és que els veïns es posin en contacte amb el Servei Municipal de Salut de Vic i llavors se'ls assessora i es programa una visita personalitzada. En funció de cada casa, es procedeix a la punció dels ous o adoptar mesures de prevenció de cara l'any vinent, ja que ja es té el niu censat. 

Les zones més afectades de Vic són el barri del Remei, el centre històric i algun tram del carrer Sant Francesc. "Es localitzen en els teulats més alts i en teulades més antigues i deteriorades", explica Del Val.

A Osona, des dels anys 80

Vic, Manlleu i Roda de Ter són els punts on hi ha colònies de cria. Baucells situa la població d'aquesta espècie entre 1.000 i 1.500 a Osona; 200 dels quals viuen a Vic. D'aquests "una cinquantena són reproductors". Baucells remarca que "la població és estable", sobretot després de la bona gestió dels abocadors.
 

Un gavià al seu niu en una teulada de Vic Foto: Josep M. Montaner


Aquesta "espècie plaga" es va instal·lar a la comarca al voltant dels anys 80 a causa de la urbanització i l'accés a la matèria orgànica lliure de la ramaderia, la indústria agroalimentària i els abocadors. D'altra banda, cal destacar que el gavià argentat també perjudica algunes espècies de la comarca com el dragó, les sargantanes i els ocells insectívors. "En el fons és un depredador", conclou Baucells.

Com prevenir-ho?

Per prevenir que els gavians s'assentin en els terrats es recomana tenir-los nets, no tenir les canaleres desembussades... en definitiva, "evitar que tinguin lloc per fer niu". En cas que sigui un lloc propici -planer, alt- s'assessora amb la col·locació de cablejat, xarxes o punxes "perquè el gavià no pugui aturar-se a l'edifici", conclou Baucells.
 

Jordi Baucells, apunt de punxar un dels ous dels gavians Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a