Fauna

Uns 6.000 ocells aquàtics han hivernat aquest any al riu Ter

Entre els animals més vistos hi ha l'ànec collverd, el corb marí o el bernat pescaire

per Redacció, 4 d'abril de 2018 a les 12:30 |
Voluntaris observant aus | CERM
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Al voltant de 6.000 ocells aquàtics han hivernat enguany al riu Ter, segons les dades del cens que elabora anualment el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis i el Consorci del Ter. En concret, aquests ocells han hivernat al curs del riu, al seu pas per les comarques del Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Del total d'ocells aquàtics censats, al voltant de 2.000 exemplars són de la família dels anàtids, la gran majoria dels quals ànecs collverds. Més de 700 exemplars són corbs marins grossos; 600 exemplars de la família dels ardeids, sobretot bernats pescaires; 524 esplugabous; més de 1.700 exemplars de gavines; i alguns centenars de limícoles i ràl·lids. L'elaboració del cens ha comptat amb un centenar de voluntaris de les comarques del Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà.

Un any més, diferents entitats i organismes vinculats al riu Ter han dut a terme un cens dels ocells que hivernen al curs del riu, al seu pas per les comarques del Ripollès, Osona, La Selva, el Gironès i el Baix Empordà. Enguany, des del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (associat al Museu del Ter i a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya) i des del Consorci del Ter s'han sumat les dades dels diferents censos territorials.


El nombre total d'anàtids ha estat al voltant dels 2.000 exemplars, la gran majoria dels quals ànecs collverds, dels quals prop de la meitat eren presents a la comarca d'Osona i l'altra meitat al Gironès; la resta eren presents sobretot al tram baix del Ter. A nivell anecdòtic, es van observar també alguns xarxets a Osona i el Gironès; xiuladors a Girona; cullerots i un xibec al Baix Ter; i un oca del Nil al Gironès. Altres ocells capbussadors observats han estat el cabusset, observat al llarg de tot el riu, especialment als trams d'aigües calmades i els corbs marins.

Pel que fa als corbs marins grossos, segons el cens, han estat presents en bon nombre al llarg del riu. El nombre total ha estat superior als 700 exemplars, gran part dels quals s'han comptabilitzat a Osona, mentre que uns 190 exemplars eren presents a la part dels embassaments corresponent a la comarca de La Selva, i els altres 140 individus al sector del curs baix del riu.


Quant als ardeids, el gruix ha estat a la comarca del Gironès, amb prop de 600 exemplars, mentre que Osona ha acollit 61 exemplars i el Ripollès 15, la majoria d'ells bernats pescaires. Els esplugabous, un total de 524, han estat presents al Gironès de forma majoritària, mentre el martinet blanc i el bernat pescaire han estat més repartits al llarg del curs del riu. L'agró blanc, una espècie molt escassa anys enrere, segueix augmentant les seves xifres, i la comarca d'Osona ha acollit una xifra elevada, amb un total de 10 exemplars. També s'ha observat un capó reial al Gironès, una espècie molt escassa a la comarca, així com quatre cigonyes a Osona.

En relació a les gavines, cal destacar els 1.200 exemplars de gavià argentat presents a Osona, i uns 500 al Gironès, on també hi han hivernat una quarantena de gavines vulgars. El gavià fosc, per contra, ha estat escàs, amb només 2 exemplars al Gironès i 10 a Osona. A més, s'ha observat un exemplar de gavineta de tres dits a Osona.


Pel que fa als limícoles, només s'han recomptat uns pocs exemplars durant el cens. Segons els investigadors, es deu al fet que el riu és un hàbitat poc idoni per a la majoria d'espècies d'aquest grup. Tot i això, hi destaquen un total de 28 xivitones i 30 xivites, amb la presència testimonial d'alguns becadells, becadells sords, becades i fredelugues, a més d'alguns territs i corriols a la Gola del Ter. El mateix succeeix amb els ràl·lids, on els més de 200 exemplars de polla d'aigua tenen un marcat protagonisme, especialment al curs baix del riu, com també succeeix amb 80 exemplars de fotja i 9 exemplars de rascló.

El cens ha aprofitat també per fer un recompte dels rapinyaires, els quals han estat molt disseminats al llarg del curs del riu. Hi destaquen una seixantena d'exemplars, entre els quals s'hi ha observat l'aligot comú, el xoriguer, l'esparver comú, l'astor, el falcó pelegrí, o fins i tot dos exemplars de voltor a Osona.

Finalment, també s'han comptabilitzat altres ocells de mida petita, vinculats al medi aquàtic, com són el blauet (15 exemplars, majoritàriament al curs baix) i la merla d'aigua (50 exemplars, majoritàriament al curs alt), entre d'altres com el teixidor o la cuereta torrentera.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació