Vic

​Els secrets de la sorra de la plaça Major de Vic

Quants cops se n'afegeix durant l'any?, en quina quantitat?, d'on prové?

per Carles Fiter, Vic | 2 d'abril de 2018 a les 09:57 |
Una màquina afegint sorra a la plaça Major pel Mercat del Ram | Carles Fiter
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La plaça Major de Vic és una de les més famoses de Catalunya. Les seves façanes històriques acumulen anys, com el mateix mercat dels dimarts i dissabtes. És una de les poques que encara conserva sorra. Però d'on surt aquesta? Cada quan n'hi posen? Osona.com s'ha posat en contacte amb els serveis tècnics de l'Ajuntament de Vic per conèixer-ne els detalls.

La sorra de la plaça Major és sauló granític rentat de procedència de la pedrera de Bojons, a Sant Sadurní d'Osormort. Es fan tres intervencions a l'any amb una motoanivelladora per aplanar la sorra i retirar aquella que s'ha anat esmicolant i, per tant, provoca fangueig. Aquestes intervencions es fan tres cops l'any: pel Mercat del Ram, per la Festa Major i pel Mercat Medieval.


En funció de l'estat de la sorra, se'n treu i se'n torna a afegir. Depèn, sobretot, de l'ús i la climatologia de l'època. Aproximadament se'n treuen 50 tones i en tornen a posar 52. Aquesta acció només es fa un cop l'any. La sorra de la plaça Major de Vic és tan famosa que, fins i tot, a l'Oficina de Turisme de Vic en venen mostres com a souvenir.
 

Es treuen 50 tones i se n'afegeixen 52. Foto: Carles Fiter

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació