​Els secrets de la sorra de la plaça Major de Vic

Quants cops se n'afegeix durant l'any?, en quina quantitat?, d'on prové?

Una màquina afegint sorra a la plaça Major pel Mercat del Ram
Una màquina afegint sorra a la plaça Major pel Mercat del Ram | Carles Fiter
02 d'abril del 2018
Actualitzat el 25 de juliol a les 18:17h
La plaça Major de Vic és una de les més famoses de Catalunya. Les seves façanes històriques acumulen anys, com el mateix mercat dels dimarts i dissabtes. És una de les poques que encara conserva sorra. Però d'on surt aquesta? Cada quan n'hi posen? Osona.com s'ha posat en contacte amb els serveis tècnics de l'Ajuntament de Vic per conèixer-ne els detalls.

La sorra de la plaça Major és sauló granític rentat de procedència de la pedrera de Bojons, a Sant Sadurní d'Osormort. Es fan tres intervencions a l'any amb una motoanivelladora per aplanar la sorra i retirar aquella que s'ha anat esmicolant i, per tant, provoca fangueig. Aquestes intervencions es fan tres cops l'any: pel Mercat del Ram, per la Festa Major i pel Mercat Medieval.

En funció de l'estat de la sorra, se'n treu i se'n torna a afegir. Depèn, sobretot, de l'ús i la climatologia de l'època. Aproximadament se'n treuen 50 tones i en tornen a posar 52. Aquesta acció només es fa un cop l'any. La sorra de la plaça Major de Vic és tan famosa que, fins i tot, a l'Oficina de Turisme de Vic en venen mostres com a souvenir.
 

Es treuen 50 tones i se n'afegeixen 52. Foto: Carles Fiter

Arxivat a