El Mercat del Ram de Vic estrena un concurs adreçat als joves preparadors de vaca frisona

La tradicional fira torna el proper 23, 24 i 25 de març a la capital d'Osona | L'Espai Terra i Cuina tindrà un tastet del Mercat de Música Viva | Es connectarà el recinte firal amb la zona d'exhibicions eqüestres

13 de març del 2018
Actualitzat a les 9:19h
No hi faltarà el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona
No hi faltarà el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona | Josep M. Costa
El Mercat del Ram ja està a punt d'instal·lar-se a Vic els propers 23, 24 i 35 de març. Els carrers de la ciutat s'ompliran de tot tipus d'activitats comercials, lúdiques, culturals i esportives, sense perdre l'essència de la fira: la ramaderia. Enguany com a novetat, s'ha organitzat la 1a edició del Concurs de Joves Preparadors de Frisona.

Tal com explicava el president d'AFO (Associació Frisona d'Osona), Jordi Juanola, "es dedicaran a esquilar, preparar i, fins i tot, treure-li la pista a la vaca", remarcant que d'aquesta manera es veurà la feina prèvia als concursos. Les vaques arribaran el mateix dijous perquè el mateix divendres al matí les escoles puguin anar a visitar el recinte "per anar fomentant la formació des de petits", deia el president d'AFO.

En aquest sentit, el regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, va destacar la importància de la Casa de Pagès, amb l'objectiu "d'apropar el món rural al públic familiar". Des de fa tres anys, es mostren els aspectes més destacats de la vida a pagès, a través de tallers i exposicions. Aquest espai estarà situat al Pavelló del Recinte Firal El Sucre i es divideix en sis espais: l'obrador, el camp i l'hort, el graner, la cabana, l'estable i el mercat.

Més concursos...

A part del concurs adreçat als joves, les carpes de l'exterior del Recinte Firal del Sucre s'hi portaran a terme els dos tradicionals concurs d'abast estatal: el 14è Concurs Nacional de Raça Bruna del Pirineu i el 21è Concurs Nacional de Vaca Frisona. Tal com explicava el gerent de la Februpi (Federació Bruna del Pirineu), Martí Orriols, enguany el concurs es passa a diumenge i la carpa tindrà un format més reduit perquè "la frisona té un pes més important".

Paral·lelament, enguany també es donarà el 2n Premi Especial d'Osona, per reconèixer les bones pràctiques de les explotacions porcines. Tal com destacava Juanola, una de les novetats en l'àmbit ramader és l'espai "Llet és Salut!", per promoure el consum de la llet de vaca, "trencar els falsos mites" i remarcar que "és un aliment necessari".

Osona i Vic, un referent del sector ramader

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va explicar que "Vic i Osona són un referent del sector ramader i el Mercat del Ram és una bona ocasió per donar a conèixer el món rural". En aquest sentit, Erra va remarcar l'aposta que es fa pels més joves, tant pel nou concurs com les activitats per fomentar la formació, com és la Casa de Pagès. L'alcaldessa també va destacar la "bona iniciativa" del concurs de bones pràctiques "perquè es vegi que es poden fer les coses ben fetes".
 

Durant la presentació de la nova edició Foto: Carles Fiter


Tastet de Música Viva a l'Espai Terra i Cuina

El Passeig acollirà un any més l'Espai Terra i Cuina. Enguany, a més de combinar gastronomia, venda de productes de proximitat i mostra de cerveses, la música hi jugarà un paper important. Com que s'acosta la 30a edició del Mercat de Música Viva de Vic, aquest espai del passeig farà un tastet amb un concert de Nyandú, el dissabte al vespre (19.30 h.). "També tindrem un avançament del Lactium"

També hi haurà col·laboració de diferents territoris del país. Enguany, "la cuina pirinenca de la Cerdanya, amb el seu original trinxat", també tindrà un protagonisme important, explicava el director de l'Espai, David Sanglas.

Carrilet, gratuït per connectar amb la zona eqüestre

Una de les novetats d'enguany és la introducció de dos carrilets per connectar el Mercat amb la zona esportiva, on hi ha les exhibicions eqüestres. Els trens, que faran un horari de 10.30 a 14.30 i de 16 a 20, tindran aquest recorregut: recinte Firal El Sucre/el Portalet/ Plaça Carbó/El Passeig/Carrer Verdaguer/Zona esportiva i tornada al Recinte Firal.

A l'espai de la zona esportiva, tal com explicava la coordinadora de les exhibicions eqüestres, Bettima Bohm, també hi ha novetats. Enguany es podrà veure el salt de potència amb mur, "una prova molt espectacular"; un concurs/exhibició de Doma Clàssica Kür Gran Premi, que mescla la coreografia amb música; un Concurs Territorial de Doma Clàssica Copa Federació Catalana D'Hípica i una exhibició de doma menorquina.

I moltes més activitats...

La plaça dels Màrtirs i la plaça Santa Eulàlia acolliran activitats adreçades al públic infantil. Jocs tradicionals i espectacles infantils animaran la zona. El carrer de Joaquima Vedruna acollirà una mostra d'artesania. D'aquesta manera, s'eviten "discontinuïtats", deia Dòniga i "es lliga el recorregut".

D'altra banda, el Concurs de Pintura Ràpida del Mercat del Ram es torna a convocar, després de recuperar-se l'any passat i de la bona acollida que va tenir, amb gairebé una cinquantena de participants.

Totes aquestes activitats se sumen a les més tradicionals del Mercat del Ram com poden ser, la mostra de turisme d'Osona al Passeig, la mostra de maquinària agrícola i d'automòbils, la Mostra d'Horticultura, Jardineria i Energies Renovables, etc. Tampoc hi faltaran les exhibicions castelleres i de gegants, i diverses competicions esportives, com el XXXVè Trofeu Internacional de Globus Mercat del Ram.
 

Consulta tota la programació

Recull de fotos del Mercat del Ram de Vic

Arxivat a