Emotiu homenatge a Guillem Agulló a la Batalla de Montesquiu

Es va descobrir una placa en commemoració que dona nom al Centre d'Entitats Culturals

Durant l'homenatge amb els pares de Guillem Agulló
Durant l'homenatge amb els pares de Guillem Agulló | Toni Carrasco
Toni Carrasco
12 de març del 2018
Actualitzat a les 16:57h
Montesquiu va acollir aquest dissabte, per cinquè any consecutiu, la representació de la Batalla de 1714 al municipi, una festa declarada d'interès local. Enguany va tenir un alt to reivindicatiu i també emotiu, ja que es va homenatjar Guillem Agulló.

Ara fa gairebé 25 anys, el jove del País Valencià fou assassinat per un grup de militants d'extrema dreta. En l'acte, que va comptar amb la presència dels seus pares, es va descobrir una placa que dona el seu nom al Centre d'Entitats Culturals. Llavors es van anar succeint els diversos parlaments des dels pares del Guillem fins al Toni Gisbert, secretari d'acció Cultural del País Valencià que va insistir en la necessitat de fer força junts tots els Països Catalans.

Núria Cadenes va afirmar en la seva intervenció que "no he vingut a parlar d'Espanya, sinó de treure'ns la paparra de sobre per dignitat i per responsabilitat". Va dir també que els catalans "tenim la mania d'existir i amb això no s'hi pot fer res". Va seguir el seu parlament dient: "vull parlar de nosaltres, i també de l'assassinat del Guillem Agulló perquè Espanya també vol segrestar la memòria, hem de recordar al Guillem i la perseverança dels seus pares avui aquí presents; i no hem d'oblidar tampoc el 1714".

En un intens, abraonat, però curt discurs, l'activista i escriptora independentista va continuar defensant la república catalana "la millor resposta és la llibertat i ho hem de fer pels nostres avis, pels nostres pares i pels nostres fills". En aquest sentit, va recordar les darreres actuacions de la policia espanyola "ja hem vist la cara dura, bruta i podrida de com actua el govern espanyol amb els empresonaments d'innocents". Cadenes va acabar amb un "Visca la República Catalana".

Per la seva banda, Jordi Pesarrodona, clown i regidor a Sant Joan de Vilatorrada, va intervenir a continuació explicant la seva situació processal actual: "m'apliquen un delicte de desobediència i no poder exercir càrrec públic, i també d'incitació a l'odi, resistència a l'autoritat i de ser un violent tumultuós". En paraules seves explicava que si se'l persegueix per posar-se un nas vermell de pallasso vol dir que "ja hem guanyat, però ara ho hem de consolidar; no ens podem desanimar, ja la tenim, és nostra" (en referència a la república).

I ho va acabar amb una metàfora ben sincera "si tanquen un nas de pallasso, en sortiran milers al carrer". Pesarrodona també va fer públic que des del primer dia a la conselleria d'economia ha rebut amenaces per xarxes com Facebook i Twitter, del Foro de Guardias Civiles " i al govern espanyol tot i haver-ho denunciat de moment no ha fet res". L'acte va incloure també l'ofrena floral al monument del 1714.
 

Recull de galeries de fotos de la batalla de Montesquiu

Pesarrodona a Montesquiu Foto: Toni Carrasco