La Batalla de Montesquiu de 1714 torna aquest dissabte amb un record per a Guillem Agulló

L'Ajuntament inaugurarà una placa dedicada a la seva memòria que donarà nom al Centre d'Entitats Culturals de Montesquiu

La commemoració de l'any passat
La commemoració de l'any passat | M. Carme Castany
Redacció
08 de març del 2018
Actualitzat el 09 de març a les 16:02h
Montesquiu acull aquest dissabte, per cinquè any consecutiu, la representació de la Batalla de 1714 al municipi, una festa declarada d'interès local, que enguany tindrà un alt to reivindicatiu. La commemoració tindrà un record especial per Guillem Agulló, assassinat per un grup de militants d'extrema dreta espanyola. La festa comptarà amb els seus pares i també la del pallasso Jordi Pesarrodona, regidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada, imputat per posar-se un nas vermell durant la manifestació del passat 20 de setembre davant el Departament d'Economia durant el registre de la Guàrdia Civil.

L'homenatge a Agulló és la principal novetat d'enguany. Es podrà veure a partir de 3 quarts de 8 del vespre durant la tradicional ofrena floral al Monument del 1714. Hi haurà els parlaments dels pares de Guillem Agulló, i la inauguració d'una placa dedicada a la seva memòria que donarà nom al Centre d'Entitats Culturals de Montesquiu. També parlaran Toni Gisbert, Secretari d'Acció Cultural del País Valencià; Núria Cadenes, escriptora i activista independentista; i Jordi Pesarrodona.

Tot això anirà acompanyat per les tradicionals actuacions de cultura popular, el músic Ramon Redorta i el Cor La Veu de Voltregà. Per cloure l'acte, no podran faltar els himnes i les Salves d'Honor.

Programació

La commemoració de la batalla de 1714 començarà a les 12 del migdia a l'Arxiu Històric Municipal, amb la inauguració de l'exposició "L'intent d'anorrear un poble. 1714-1725". I la conferència a càrrec del president del Memorial 1714, Jordi Miravet: "Seqüències de la història de Catalunya des de 1714 fins a avui, 2018".

A partir de les 6 de la tarda, arriba el plat fort de la jornada amb la recreació lliure d'un setge d'època, amb cavalleria, artilleria i infanteria. Un centenar de recreadors de diversos grups hi prendran part. Els cavalls i els canons d'època tornaran a retronar als voltants dels merlets del magnífic castell, que va ser confiscat pels borbònics a la fi de la guerra.

Històricament, la batalla, va comptar amb força protagonisme de la cavalleria dirigida pel Marquès de Poal, màxim responsable de l'exèrcit català de l'exterior quan es dirigia cap a Sant Quirze amb la intenció de reclutar gent i atacar Vic. A l'alçada de Montesquiu es va trobar amb 1500 soldats borbònics, i la batalla que durà dos dies tingué molt de mèrit per la part catalana, que acabà escapant cap al Lluçanès. Aquest 2018 però la història pot canviar, ja que els recreadors sempre en canvien el guió i es permeten una llicència històrica per confeccionar un desenllaç que pot ser substancialment diferent.

Finalment, a 1 quart de 8 del vespre, les 304 torxes per honorar els catalans de l'època s'encendran i la gent podrà dur-les fins a la Plaça Emili Juncadella, on finalitzarà l'acte amb l'homenatge a Guillem Agulló i la resta de parlaments. La Batalla de Montesquiu compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Parc del Castell de Montesquiu.
 

Recull de galeries de fotos de la batalla de Montesquiu