Detectat un brot de tuberculosi a Osona

Hi ha tres persones afectades: dues de Santa Eugènia de Berga i una de Vic; almenys un d'aquests és un treballador de Le Porc Gourmet

Un passadís de l'Hospital General de Vic.
Un passadís de l'Hospital General de Vic. | Josep M. Montaner
01 de març del 2018
Actualitzat a les 9:27h
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha detectat un brot de tuberculosi pulmonar a Osona, segons ha pogut saber Osona.com. La malaltia afecta tres persones: dues residents a Santa Eugènia de Berga i una de Vic. Actualment, estan seguint el corresponent tractament antituberculós i en règim observat directament. Des de Salut apunten que es pot considerar un brot quan es notifiquen dos o més casos i estan relacionats entre ells.

Els casos han estat notificats pel Servei de Vigilància Epidemiològica de la Catalunya Central. Arran de la detecció del primer cas de tuberculosi pulmonar, es va procedir a estudiar els seus contactes de cohabitació, entre els quals es va detectar un segon cas. I en l'estudi dels contactes laborals d'aquests dos casos, va ser quan es va detectar el tercer.

Un dels afectats treballa a Le Porc Gourmet

Osona.com ha pogut parlar amb alguns dels treballadors de l'escorxador Le Porc Gourmet (Grupo Jorge), de Santa Eugènia de Berga, que apunten que almenys hi ha una persona hospitalitzada per la malaltia. En aquest sentit, mostren preocupació per la falta de proves que s'han portat a terme amb la facilitat de transmissió de la malaltia. Tot i que des de Salut no s'informa ni s'identifica directament l'empresa, apunten que es tracta d'un brot que "té un component laboral, a més de familiar".

Aquest mitjà ha pogut parlar amb el grup carni que apunta que no en tenen constància perquè les dades per malaltia "són privades". En aquest sentit, doncs, no neguen que pugui ser un dels treballadors. En tot cas, "no hi ha cap afectació a la cadena de producció", explica Francesc Sánchez, advocat i portaveu de l'empresa, remarcant que l'escorxador està sotmès a exigents i estrictes controls durant el procés. "Si hi hagués una afectació a la producció, Salut ens ho hagués notificat", conclou.

La tuberculosi és una malaltia transmissible produïda pel microbi Mycobacterium tuberculosis, que pot afectar a diversos òrgans. Quan afecta els pulmons, es transmet per via aèria amb la tos, esternuts, en parlar o escopir, expulsant gotetes de la saliva. Els símptomes més freqüents de tuberculosi pulmonar són una tos que dura 15 dies o més, febre elevada, cansament i pèrdua de pes.

Segons el Departament de Salut, la mesura principal que cal prendre és l'estudi dels contactes íntims de la persona afectada, per descartar-la i per tractar la malaltia o infecció tuberculoses, si es produeixen. Si es té tos durant dues o tres setmanes, cal anar al metge. Pel que fa a aquelles persones que conviuen amb un malalt de tuberculosi pulmonar, s'han de fer la prova de la tuberculina, que determinarà si han estat contagiades de la infecció. És una malaltia que es pot curar si se segueix correctament tot el tractament indicat pels professionals sanitaris.
 

Més informació sobre la tuberculosi

Arxivat a