La nevada no s'atura i ja afecta les principals carreteres d'Osona

Calen cadenes per circular a la C-25 i a la C-17

La carretera de Manlleu a Vic
La carretera de Manlleu a Vic | Adrià Costa
Redacció
28 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:36h
Osona s'ha tornat a llevar emblanquinada aquest dimecres. La nevada s'intensifica i Protecció Civil ha activat poc després de les 7.30 la fase d'emergència del pla Neucat. El temporal de neu continuarà fins al migdia quan la cota pujarà i les precipitacions es transformaran en pluja a bona part del país. De moment, els gruixos no són importants –fins a cinc centímetres en alguns punts- i hi ha més d'una cinquantena de carreteres afectades.

La nevada també s'ha reflectit en la temperatura. Tal com informa Meteosona, la majoria de municipis s'han despertat a sota zero: Taradell (-3,4), Centelles (-3), Vic (-2,9), Calldetenes (-2,4) o Manlleu (-2,1).
 

Un conductor posant les cadenes, a Vilalleons Foto: Josep M. Montaner
 

Carreteres osonenques afectades

A hores d'ara, la situació del trànsit comença a ser complicada i Protecció Civil recomana precaució. Cal recordar que, amb caràcter preventiu, s'han suspès totes les rutes de transport escolar a Catalunya i que s'ha prohibit la circulació de tots els camions. Aquest dimecres tampoc hi ha classes a la Universitat de Vic i en molts altres centres de la comarca.Les principals carreteres afectades a Osona són l’Eix Transversal (C-25) i la C-17. A l’Eix és obligatori portar cadenes o pneumàtics de contacte des de Santa Coloma de Farners fins a Vic, sobretot en punts concrets com Espinelves i Sant Julià de Vilatorta, per presència de gel i neu a la calçada. 

També calen cadenes a la C-17 de les Masies de Voltregà a Ripoll, a la GI-520 i la BV-521 a Viladrau, a la BV-5305 a Taradell, a la BV-5306 de Taradell a Malla. La GIV-5201 entre Viladrau i Sant Marçal del Montseny està tallada. 

Cal circular amb precaució a les principals vies que travessen Osona com la C-37, a més de la C-17 i la C-25. Per tot plegat, Protecció Civil demana restringir al màxim la mobilitat durant el dia d'avui i evitar agafar el vehicle privat en la mesura del possible.

El temps farà un canvi dràstic a partir del migdia, quan entrarà una onada càlida de sud a nord i les nevades es convertiran en pluges. Pujaran les temperatures i la cota de neu se situarà per sobre els 500-600 metres arreu del país.

Consulta en directe els problemes de trànsit
 

Control de Mossos a l'Eix Transversal, a Sant Julià de Vilatorta, per comprovar que els cotxes porten cadenes o pneumàtics de contacte Foto: Josep M. Montaner

 

Una màquina llevaneu fent camí a la C-17, a Santa Cecília de Voltregà Foto: Adrià Costa

 

La C-37 a Torelló, aquest matí Foto: Adrià Costa