La xarxa viària recupera la normalitat a l'espera d'una nova nevada

L'Eix Transversal i la C-17, les vies més afectades | Protecció Civil manté activat el Neucat en alerta per un episodi que s'allargarà fins al dimecres al conjunt del país .contingutnaciodigital #columnanotigran .noticia h1 { font-size: 44px; line-height: 46px; }

Un autobús, a la carretera entre Vic i Manlleu
Un autobús, a la carretera entre Vic i Manlleu | Adrià Costa
Pere Pratdesaba / Arnau Urgell
27 de febrer del 2018
Actualitzat a les 10:28h
El temporal de neu que des de dilluns a la tarda afecta les comarques del nord-est i de la Catalunya Central ha donat una treva però es reactivarà a partir d'aquest dimarts a la tarda. Tanmateix, encara persisteixen petits problemes en algunes carreteres a causa de la neu i el glaç. La xarxa viària, però, es va recuperant a l'espera del segon episodi del temporal.

Ja es pot circular sense cadenes a la C-25 i la C-17, segons indica el Servei Català de Trànsit. No obstant, és obligatori l'ús de cadenes per circular per la BV-5114 a Campins i la BV-5305 també està tallada de Taradell-Sant Miquel de Balenyà. Així mateix, la presència de neu o gel a la calçada afecta diversos trams de carreteres, concretament a la C-25 de Santa Coloma Farners cap a Riudellots de la Selva i a Gurb i a la mateix via de Gurb a Calldetenes, i també a la GI-543 entre Viladrau i Arbúcies, la GI-550 a Santa Coloma Farners, la GI-552 a Arbúcies i la GIV-5411 de Sant Hilari Sacalm al Coll de Ravell.

La nevada de les darreres hores ha afectat sobretot la comarca d'Osona on ha deixat gruixos de més de 20 centímetres, segons ha apuntat el Servei Meteorològic. Per exemple, a Olost hi ha caigut 23 centímetres, Tavèrnoles 22, Espinelves 21 i Vic 19. També la Garrotxa, la Selva i el Berguedà s'han vist afectades per la nevada. A Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa) s'han acumulat 19 centímetres, a Arbúcies (Selva) 13, a Santa Pau (garrotxa) 12 i a Berga també 12 centímetres. A Ripoll (Ripollès), en canvi, només han caigut 6 centímetres.

Això ha provocat la suspensió de les classes a la Universitat de Vic i la suspensió de tot el transport escolar a Osona. També s'ha suspès el transport escolar a Anglès i Amer, a la Selva; a Olvan, al Berguedà; i a Collsuspina, al Moianès. En principi, al Ripollès i la resta de Berguèda i el Moianès funcionarà amb normalitat.

De cara a la segona fase de la nevada, Protecció Civil es planteja restringir tota la circulació de camions arreu del país. També alerta que els cotxes han de portar cadenes i que si no les porten es poden trobar amb algun control de Mossos que els paralitzi el cotxe.

- Consulta en directe els problemes de trànsit
 

Intensa nevada aquesta nit a Osona. Foto: Josep Maria Montaner

 

La nevada a la plaça de Manlleu, Osona Foto: Adrià Costa


La nevada va arrencar al nord-est

La nevada va arrencar amb força aquest dilluns a la tarda a les comarques del nord-est, especialment la Garrotxa i el Ripollès, i ràpidament va anar guanyant terreny en zones properes com la Selva, Osona, el Berguedà, el Moianès, el Gironès i punts del Vallès Oriental. Fins i tot, s'ha vist neu de manera més testimonial al Maresme, al Baix Llobregat i al Barcelonès.

Els gruixos –especialment a Osona i zones properes- han arribat a superar el 15 centímetres en punts poc habituals i l'emblanquinada ha estat notable en capitals de comarca com com Olot, Ripoll, Vic i Berga.

La carretera C-25, l'Eix Transversal, ha estat una de les vies més afectades i fins a primera hora del matí s'ha mantingut tallada a causa de la neu, entre els municipis d'Arbúcies (Selva) i Calldetenes (Osona). 

Durant la nit, desenes de persones han  quedat encallades a l'alçada de Sant Bartomeu del Grau, a Osona, a causa de l'accident d'un camió. El vehicle ja ha estat retirat i la circulació s'està normalitzant, però els afectats han hagut de passar part de la nit a la carretera.

Una altra via amb la circulació complicada ha estat la C-17. Durant 55 quilòmetres, entre la Garriga (Vallès Oriental) i Montesquiu (Osona), s'han hagut d'utilitzar cadenes al llarg de la nit. 

En aquests moments, el problema és el glaç que es pugui acumular a les carreteres, a causa de l'intens fred que fa. A les zones on aquesta nit ha nevat de valent, a hores d'ara els termòmetres s'han desplomat per sota dels zero graus. Protecció Civil, que ha activat el pla Neucat, demana circular amb precaució i evitar el cotxe en la mesura que sigui possible.
  

La nevada emblanquina els carrers d'Olot. Foto: Martí Albesa
 

Ripoll, ben emblanquinat aquest vespre Foto: Mercè Mauri


Les nevades es reactivaran

Aquest dimarts, la cota es pot situar pràcticament a nivell del mar. Els ruixats de neu es mantindran ben bé fins dimarts al migdia en aquestes zones amb una cota que es mourà entre els 0 i els 200 metres. Durant tot dimarts, la nuvolositat serà abundant i les temperatures seran de cru hivern amb màximes que en els millors dels casos només arribaran als 4º o 5º, sobretot al sud i a la costa. La nevada es reactivarà al sud de Lleida i de Tarragona a la tarda amb una cota de neu d’uns 200 metres.

A partir de llavors, en arribarà una potent pertorbació provinent del sud de la península que portarà precipitacions arreu que s’estendran de sud a nord al llarg de la matinada i matí de dimecres. Atenció perquè la cota de neu, inicialment, es mourà al voltant dels 200 metres al sud del país i dels 100 o fins i tot per sota a la resta.

Això ens fa pensar que de matinada i fins a mig matí de dimecres podem tenir nevades transitòries però abundants fins pràcticament la mateixa costa al centre i sud del país. A partir de llavors, però, la massa d’aire més càlida associada a la pertorbació farà pujar les temperatures i també la cota de neu fins els 1.000 metres i fins i tot els 1.500 a la tarda. Ja no nevaria fora de les cotes altes del Pirineu i les pluges es mantindrien ben bé fins dijous.
 
Avisos per neu per dimarts i dimecres

Avís per neu dimarts 27 de febrer Foto: Meteocat
 

Avís per neu per dimecres 28 de febrer Foto: Meteocat