Més de 400 estudiants participen a l'entrega del 6è Premi Llegim Ciència de la UVic-UCC

Al certamen s'hi han presentat 84 relats, elaborats a partir de la novel·la "Llampecs" de Jean Echenoz, basada en la vida de l'enginyer Nikola Tesla

Redacció
24 de febrer del 2018
Actualitzat a les 16:32h

Durant l'entrega de guardons. Foto: UVic-UCC


Més de 400 estudiants de tercer i quart de Secundària van omplir la setmana passada l'Aula Magna de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en l'acte de lliurament dels guardons de la sisena edició del Premi Llegim Ciència. El certamen l'organitza la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT) de la Universitat en el marc del programa Ciència i Societat, i pretén despertar l'interès per la literatura científica entre els adolescents.

En aquesta ocasió, el concurs proposava als alumnes un repte literari a partir de la lectura de la novel·la Llampecs, de Jean Echenoz, inspirada en la vida de l'enginyer elèctric servi Nikola Tesla (1856-1943), considerat l'inventor de la ràdio o del motor elèctric asincrònic entre d'altres. En total s'hi han presentat 84 relats (29 en la categoria 1, de 3r d'ESO, i 55 en la categoria 2, de 4t d'ESO) de quinze centres de Secundària d'arreu de Catalunya. En cada categoria, a més, els alumnes podien escollir entre dues modalitats, A i B: escriure un final alternatiu a la novel·la o respondre a la pregunta: "Quin és l'invent de Nikola Tesla que consideres més extraordinari?".

Primers premis a Osona, el Ripollès i el Pla de l'Estany

El jurat format per especialistes del món de la ciència, la tecnologia i la literatura, ha atorgat els següents premis: en la categoria 1 (3r d'ESO), el premi al millor final alternatiu ha recaigut en Queralt Planas, de l'Institut Pla de l'Estany de Banyoles, seguida de Montse Pros (Institut Antoni Martí i Franquès, de Tarragona) i d'Ènia Gómez, de La Salle de Manlleu. Pel que fa al repte d'argumentar quin és el millor invent de Tesla, el primer premi ha recaigut en Abril Mas, del Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic; el segon en Sara López, de l'Institut El Cairat d'Esparraguera; i el tercer en Pol Riubrogent, també de Sant Miquel.

En la categoria 2 (4t d'ESO), Isaac Fernández de l'Escola Vedruna de Ripoll s'ha imposat en la proposta d'escriure un final alternatiu. L'han seguit Mariona Gil, de la Institució Montserrat de Barcelona, en segon lloc, i Clara Pagès, de l'Escorial de Vic, en tercera posició. També de l'Escorial és Adarsh Twari, guanyador de la modalitat B, en la qual també han estat guardonats Marc Oriol, de l'Institut de Taradell, i Jaume Camprubí, de l'Institut Pla de l'Estany de Banyoles.

Els premis atorgats compten amb el suport de la Fundació Espavila, l'Editorial Raig Verd, el Consell Comarcal d'Osona i la Fundació Catalunya – La Pedrera. Al bloc del Premi Llegim Ciència s'hi podran consultar els llistats complets de guanyadors i els relats dels premiats.

Ponència de Joaquim Pla Brunet

L'acte d'entrega del Premi Llegim Ciència es va dur a terme, com en les anteriors edicions, en dues sessions separades, una per a cada categoria. Ambdues han començat amb una ponència de Joaquim Pla i Brunet, doctor en Ciències Físiques i exprofessor de la FCT, a l'entorn de la vida de Nikola Tesla.

També va comptar amb les intervencions d'Anna Casassas, traductora al català de Llampecs; Jordi Villà, vicecrector de Recerca i Transferència de Coneixement; M. Àngels Crusellas, secretària general de la UVic-UCC; Sergi Grau, degà de la FCT; i Josep Ayats i Julita Oliveras, responsables del Programa Ciència i Societat, pel qual el setembre passat Oliveras va rebre el premi Jaume Vicens Vives en reconeixement a la seva tasca d'apropar la ciència més innovadora als estudiants universitaris i preuniversitaris. A més del premi Llegim Ciència, el programa inclou les Tertúlies de Literatura Científica (TLC) i el Mercat de Tecnologia d'Osona.
Arxivat a