Sant Hipòlit de Voltregà acull una conferència sobre els Fets de la Gleva

Des de l'Ajuntament treballa per traslladar la festa de cara la primavera

Redacció
20 de febrer del 2018
Durant la xerrada a l'Ateneu de Sant Hipòlit de voltregà.
Durant la xerrada a l'Ateneu de Sant Hipòlit de voltregà. | Difucor

Sant Hipòlit de Voltregà va acollir divendres passat la conferència "Els Fets de la Gleva i l'incendi de Sant Hipòlit de Voltregà – Repressió i violència al final de la Guerra de Successió" a càrrec de Joaquim Albareda i Salvadó, historiador i catedràtic d'Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. En la xerrada, organitzada per l'ajuntament i la col·laboració del Centre d'Estudis del Voltreganès, hi va assistir una cinquantena de persones.

Albareda va presentar el seu estudi i anàlisi dels fets que van succeir a La Gleva i a Sant Hipòlit de Voltregà, on va destacar que caldria contrastar a través dels dietaris de les cases de pagès la circumstància de les escaramusses que hi va haver al Santuari de La Gleva, ja que algunes fonts apunten que es van assassinar els soldats un cop ja s'havien rendit i altres sostenen que els van fer presos i els van traslladar a Vic.

L'encarregat de presentar l'acte va ser el regidor de Cultura Sergi Cirera, que va avançar que des del consistori s'està treballant per traslladar la celebració dels Fets de La Gleva, que fins ara es feien el febrer, a la primavera. I complementar-ho amb activitats més culturals i lúdiques.

Els Fets de la Gleva es refereixen al combat lliurat entre les tropes austriacistes i les borbòniques, el 3 de febrer de 1714, al Santuari de la Mare de Déu de La Gleva, en el marc de la Guerra de Successió.