El VeAquartium d'Artés, vencedor de la sisena edició de la First Lego League de la UVic-UCC

La UVic-UCC ha reunit 480 participants i uns 2.000 visitants per celebrar una gran festa de la robòtica

L'equip dels VeAquartium de d'Artés
L'equip dels VeAquartium de d'Artés | UVic-UCC
Redacció
19 de febrer del 2018
L'equip dels VeAquartium de d'Artés ha guanyat la sisena edició de la FIRST Lego League que ha tingut lloc aquest dissabte a la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic. Els segons classificats han estat els Arobot Infinty de Platja d'Aro, i els tercers, els 10power de Manlleu. Tots tres equips han aconseguit el passi per a les finals estatals que se celebraran el 10 i 11 de març a Logroño i que dona accés a la final mundial de Detroit i Houston a l'abril. 

La UVic acull des de fa sis anys una de les 10 competicions territorials que s'organitzen a Catalunya i enguany ha tornat a fer novament un rècord de participació amb un total de 72 equips. En la categoria FLL, d'edats compreses entre 10 i 16 anys, hi ha participat un total de 36 equips, quatre més que l'any passat. Mentre que en la categoria Júnior, que tindrà lloc aquesta tarda, hi hauran 36 equips més. En total s'han aplegat durant tota la jornada uns 460 participants i uns de 2000 entre acompanyants i públic en general.

A banda dels tres primers classificats, en la competició s'han atorgat tretze premis més, que s'han emportat els següents equips: en l'àmbit dels Valors FIRST Lego League, els premis han estat per Drophunters d'Escaldes d'Engordany, els Robostars de Manlleu i els Nero Tronix de Vic. En l'àmbit del Projecte Científic, han rebut premi l'equip Oms i Gotes de Manresa, Hexàgon de Vic i EVT Team de Tona. En l'àmbit del Disseny del Robot, han rebut el premi els Vilabots de Sant Pere de Vilamajor, els Ramat03 de Manlleu i Escoteam de Vic. Pel que fa al Comportament del Robot, s'ha endut el premi Vilabots de Sant Pere de Vilamajor i Arobot Infinity de Platja d'Aro. El premi a l'Emprenedoria ha estat per HydroOms de Manresa i el de les Joves Promeses, per als Amics del Lego de Centelles.

Durant la competició del matí, els equips de la categoria FIRST Lego League han hagut de construir i programar un robot amb peces de Lego, el qual ha hagut de competir durant tres rondes, realitzant unes missions establertes sobre un taulell específic. A més els equips han hagut d'exposar davant d'un jurat un projecte científic sobre l'àmbit del repte, que aquest any tenia per lema "Hydro Dynamics", i que convidava a treballar i reflexionar sobre el cicle de l'aigua per al consum humà. Finalment, els equips han presentat un pòster sobre com han treballat el projecte.

FIRST Lego League Júnior a la tarda

Pel que fa als 36 equips de la categoria júnior, formats per nens i nenes d'entre 6 i 9 anys, participen al torneig en el transcurs d'aquesta tarda, tot i que ho fan fora de concurs. El seu repte és exposar els projectes de robòtica que han desenvolupat prèviament, relacionats amb el lema "Aqua Adventure".
 
L'objectiu del torneig FLL és estimular el desenvolupament de diverses habilitats i valors, com el treball en equip, l'emprenedoria, la innovació i la creativitat. Dels equips que han participat a la categoria oficial, 15 són d'Osona, 5 del Bages, 3 del Baix Llobregat, 2 de l'Empordà, 2 del Gironès, 2 del Penedès, 1 del Ripollès, 1 del Vallès i 2 d'Andorra (2). Mentre que els equips participants a la Júnior FLL 30 són d'Osona, 4 del Bages i 2 del Vallès.

La FIRST Lego League és gestionada a nivell estatal per Fundació SCIENTIA amb el patrocini de FPdGi, Robotix Education i grup Suez a nivell global, i en el cas de Vic compta amb el suport de la Fundació Caixa d'Enginyers, Casa Tarradellas, Girbau Group, Divasa-FarmaVic, Elausa, JCM Tech, Seidor, Some, Isern, El 9 Nou; i amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (demarcació d'Osona), Aprentik i Calidad Pascual.