Càrnies en Lluita critica el retard en la inspecció a Le Porc Gourmet: «S'ha preferit emparar els empresaris»

Denuncien que les pràctiques de l'empresa estan posant la comarca d'Osona en una situació "d'emergència social"

Dues furgones de la Policia Nacional a l'interior de l'escorxador Le Porc Gourmet, aquest dimecres
Dues furgones de la Policia Nacional a l'interior de l'escorxador Le Porc Gourmet, aquest dimecres | ACN
Redacció
15 de febrer del 2018
Actualitzat a les 17:27h
La plataforma Càrnies en Lluita ha celebrat a través d'un comunicat la inspecció de treball que es va realitzar aquest dimecres a l'escorxador Le Porc Gourmet, propietat del Grupo Jorge. Amb tot, la plataforma ha lamentat que la inspecció arriba amb retard, ja que, segons ells, "sovint s'ha preferit emparar els empresaris que recorren a mètodes i procediments mafiosos i del tot abusius". Càrnies en Lluita demana que l'empresa readmeti "de forma immediata" els 28 treballadors que va acomiadar fa unes setmanes i reclama que "es garanteixin tots els drets socials dels treballadors". De fet, la plataforma denuncia que les pràctiques de Le Porc Gourmet "estan posant tota la comarca en una situació d'emergència social a causa de l'acomiadament arbitrari i del tot inacceptable de centenars de persones, només com a represàlia, perquè reclamen que es compleixi la llei".

Des de Càrnies en Lluita denuncien que el Grupo Jorge està "disposat a burlar-se" de la llei catalana de cooperatives. "Només els mou l'afany d'engreixar, encara més, els seus milionaris beneficis, a costa de degradar les condicions laborals dels treballadors, de vulnerar la normativa de prevenció de riscos laborals i perpetuar unes condicions de treball inhumanes", han lamentat des de la plataforma.

Per aquests motius, la plataforma reclama que "de forma immediata" l'empresa es comprometi a "garantir a tots els treballadors afectats un treball digne i segur". Així mateix, reclamen la readmissió dels 28 treballadors que s'han acomiadat recentment i que "es reconeguin i garanteixin tots els drets socials de les persones que hi treballen". També han demanat la "solidaritat" de tots els col·lectius de treballadors d'arreu del país perquè, segons diuen, "aquesta lluita és també la seva".

L'escorxador de Santa Eugènia té un miler de treballadors, que provenen de les empreses subcontractades Clavial i Taic, amb seu a Vic i Terrassa, respectivament. Les dues cooperatives estan intentant adaptar els seus estatuts per complir la nova Llei de cooperatives catalanes. Això suposa uns canvis en les condicions laborals, que Le Porc Gourmet no accepta i ha tirat pel dret trencant el contracte amb aquestes cooperatives. A alguns se'ls va proposar canviar a una cooperativa gallega, que no està subjecte a la llei catalana, i ho van fer. El mes de març, hi podria haver 500 treballadors més al carrer per no haver-se canviat de cooperativa.