Protecció Civil activa l'alerta per onada de fred

El vent serà fort al Pirineu i Prepirineu i augmentarà la sensació tèrmica de fred

Glaçada a Vic aquest divendres
Glaçada a Vic aquest divendres | Irene Ramentol
Redacció
09 de febrer del 2018
Protecció Civil ha activat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per onada de fred. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que la temperatura mínima extrema es superarà durant aquest divendres, demà i diumenge a gran part del territori català, excepte l'extrem sud i el litoral de Tarragona. Tot plegat després de la nit més freda de l'hivern on s'ha assolit un valor extrem de -22,8 a Das (la Cerdanya).

La sensació tèrmica de fred augmentarà a la zona del Pirineu i Prepirineu a causa del fort vent que bufarà dissabte sobretot a cotes altes i mitjanes. En aquest sentit, Protecció Civil també ha emès una prealerta del pla d’emergències per ventades Ventcat. Segons les previsions del SMC s’esperen fortes ventades al Pirineu i Prepirineu, a l’extrem nord de Catalunya i a les cotes mitjanes i altes de les Terres de l’Ebre.
 
Els municipis de Barcelona, Tarragona i Sant Cugat han comunicat l'activació dels seus
procediments per la protecció de persones més vulnerables durant aquest episodi de fred.
 
Protecció Civil també està en especial contacte amb Creu Roja i les empreses de teleassistència per reforçar la prevenció i el seguiment de les possibles incidències en els col·lectius més vulnerables com són la gent gran, entre d'altres.
 
Consells de Protecció Civil per l'onada de fred
A causa de les ventades la sensació de fred es pot veure agreujada i pot condicionar les vostres activitats. Protecció Civil recomana seguir els següents consells:

- Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
- Eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
- Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
- Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.
- No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
- Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Davant del temporal de fred previst pel cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat  aconsella que per tal d’evitar possibles intoxicacions derivades de l’ús de calderes, estufes, escalfadors i llars de foc:

- Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s’han de fer servir mai en llocs sense ventilació.
- Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.
- Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.
- Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.