Teatre per recordar les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Vic

"Refugi per a la memòria" es representa aquest cap de setmana a la carbonera del Col·legi d'Advocats de Vic

Durant una de les escenes de «Refugi per a la memòria»
Durant una de les escenes de «Refugi per a la memòria» | Carles Fiter
09 de febrer del 2018
Actualitzat a les 9:56h
Durant la Guerra Civil, fruit de l'aixecament militar de 1936, Vic va ser víctima de quatre bombardejos aeris realitzats per l'aviació feixista. Enguany fa 79 anys d'aquests fets i és el segon any que l'Ajuntament organitza un homenatge per les víctimes dels bombardejos.

En lloc de l'acte institucional de l'any passat, aquest 2018, Vic ha volgut recordar les víctimes amb històries de vida teatralitzades a la Carbonera del Col·legi d'Advocats, que només es podran veure durant aquest cap de setmana 10 i 11 de febrer. Tal com explicava la regidora de Cultura, Susagna Roura, es vol "escenficar passatges dels bombardejos i aprofitem les estances per fer-hi una exposició". En aquest sentit, Roura remarcava que l'exposició fa un paral·lelisme amb la situació actual dels refugiats: "Vic sempre ha fet d'acollida en moments de guerra".

Escènic Vic és l'encarregat de recrear aquestes històries amb les accions teatralitzades "Refugi per a la memòria". Des de l'organització apunten que la història està basada en textos que hi ha l'Arxiu de Vic sobre els refugis que hi havia a la ciutat. Una desena d'actors recorden les penúries i la fam de la Guerra Civil.

Entre escena i escena es pot escoltar la història de Jaume Dinarès a través dels textos que va escriure durant el bombardeig del 23 de desembre de 1938. La narració està locutada per Antoni Ylla-Català. Tal com explicava la seva filla, Jackeline Dinarès, "ell hagués estat molt feliç que la gent hagués sabut les seves vivències", que recorden el bombardeig a l'Escorial, i "la por, la pols i la gent morta al carrer".

Quatre bombardejos

El primer bombardeig va ser el dia 21 de desembre de 1938 a les 12 del migdia. Sis avions van bombardejar les fàbriques i l'estació de tren, i van provocar set morts i nombrosos ferits. L'Hospital internacional de Vic, la casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital per als ferits de guerra, també va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

El segon bombardeig va ser el 20 de gener de 1939. El seu objectiu va ser el pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també van provocar nombrosos morts i ferits, a més a més van aconseguir destruir un tren. El tercer bombardeig va ser el 25 de gener de 1939, l'últim bombardeig contra el centre urbà.

El quart bombardeig va ser una maniobra de suport a les forces terrestres franquistes que, des del 31 de gener, assetjaven la ciutat. Les forces feixistes van aconseguir entrar a Vic la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939.

Moltes carboneres servien com a refugi per als bombardejos. Foto: Carles Fiter

Arxivat a