1
Literatura catalana

Els premis literaris de Gandia, un oasi de resistència de la cultura catalana

Jaume Coll Mariné, premi Ausiàs March: "Verdaguer és un dels autors que més m'ha acompanyat durant el temps"

per Esteve Plantada , 30 de gener de 2018 a les 15:46 |
El poeta osonenc Jaume Coll Mariné | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Gandia és un punt clau del mapa literari català. Allà hi van viure Ausiàs March, Joanot Martorell o Joan Roís de Corella, tres noms d'una de les etapes més extraordinàries de la literatura que mai s'ha fet en la nostra llengua. Aquell llegat, provinent de segles enllà, encara és viu, mostrant el pes d'una ciutat que "té passat, però també present i projecció de futur". Una ciutat que és "la pàtria dels clàssics de la literatura catalana".
 

Amb l'ànim de conservar aquest patrimoni que prové de segles enllà, Gandia segueix sent un focus indefugible de la vitalitat cultural del país. Sobretot, gràcies als premis literaris que cada any se celebren a la capital de la Safor, en un viatge que es fa de la mà d'Edicions 62 i amb l'aval de tres noms il·lustríssims: Joanot Martorell (narrativa), Ausiàs March (poesia) i Joan Roís de Corella (trajectòria literària), que en la seva primera edició ha reconegut l'obra de Marc Granell, un autor molt vinculat als guardons.
 

Reconeixements a banda, els premis compten amb una gran novetat per a l'edició del curs present, ja que a la dotació econòmica s'hi afegeix ara el premi de passar una setmana en una marqueria antiga com a colofó de l'esforç literari dels premiats. Enguany, els dos premis a obra no editada han recaigut en dos autors joves, amb una obra interessant i en construcció, amb un discurs potent i moltes coses a dir: Joan Jordi Miralles, en narrativa, i Jaume Coll Mariné, en poesia

Jaume Coll Mariné i el joc de l'escriptura


Jaume Coll Mariné (Muntanyola, 1989) ha estat reconegut per l'obra Un arbre molt alt, que publica després de Quanta aigua clara als ulls de la veïna. Explica l'editor Jordi Cornudella, que "històricament, aquest premi ha premiat més veus noves que no pas consolidades. Aquesta és una de les funcions que fan que els premis literaris encara tinguin sentit". Raó per la qual cal celebrar l'arribada d'aquest llibre, que va guanyar el premi "per unanimitat absoluta i amb consens immediat. És un llibre molt bo", afegeix Cornudella, subratllant el seu entusiasme.
 
"Entre les raons, perquè és un llibre que atrapa de seguida i ens arrossega fins al final sense deixar-nos caure mai –continua–. Un llibre que té un gran interès pel que diu: ens fa viu a la imaginació un món que no és únicament de paraules i sensacions, sinó que es refereix a un territori molt concret del seu autor", que viu en una casa de pagès, a Muntayola. D'altra banda, perquè és un llibre que "mostra una habilita extraordinària en l'ús de les eines de l'ofici de poeta".
 
Un arbre molt alt compta amb una veu "molt convincent i també sàvia, plena de ressons i que ha sabut fer-se una tradició pròpia". Un festí per a degustadors de poesia, que hi trobaren referència a Ferrater –el títol mateix, que és un vers del poeta–, de Verdaguer –en un diàleg vibrant–, però també de Ted Hughes, Carles Riba, Robert Frost, o Maria-Mercè Marçal, amb una sèrie d'epigrames finals que dialoguen amb la seva veu poètica.
 
"El joc del llibre és aquest, jugar amb la qüestió de la cosa vivencial i el joc mateix que és fer literatura", detalla Coll Mariné. "Verdaguer és un dels autors que més m'ha acompanyat durant el temps, i encara ho fa. Marçal referma la qüestió del joc, amb epígrafs que encapçalen una sèrie de poemes molt concrets, en un joc que acaba sent públic i que, alhora, conserva el to privat". Coll creu que és necessari ensenyar aquests referents. "Està bé que, si l'escriptura és un joc, el lector també pugui jugar amb totes les cartes". El resultat, un diàleg que satisfarà els lectors més exigents.
 

Joan Jordi Miralles i Jaume Coll Mariné Foto: ACN

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació