Porcí

Unió de Pagesos preveu un bon any per al porcí però alerta sobre la pesta africana

El sindicat adverteix que l'arribada de la pesta porcina africana "seria el pitjor que podria passar" ja que suposaria el tancament de fronteres

per Redacció, 24 de gener de 2018 a les 17:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos valora positivament la recuperació de preus que ha viscut el sector porcí durant el 2017 la qual, sumada al manteniment dels costos, ha permès que els ramaders poguessin tancar l'any en positiu amb guanys d'uns 20 euros per porc, de mitjana. Des de l'organització agrària estimen que durant el 2018 el preu percebut pel ramader de porcí seguirà sent elevat però entre un 8 i un 10% per sota respecte a l'any passat.

Tot i aquestes previsions optimistes, des d'Unió de Pagesos adverteixen que el sector cal que estigui atent a qüestions sanitàries i de bioseguretat com podria ser l'arribada de la pesta porcina africana que afecta a països de l'Est d'Europa i que podria suposar el tancament de fronteres i, per tant, "seria el pitjor que podria passar". A això, s'hi sumen els nous reptes del sector per adaptar-se als requisits dels decrets d'ordenació ramadera i de fertilització i gestió de les dejeccions, que implicaran noves inversions per al ramader.


Unió de Pagesos considera que durant els pròxims anys els productors de porcí s'hauran d'adaptar als requisits del Decret d'ordenació ramadera, i als del nou Decret de fertilització i gestió de dejeccions ramaderes –que la Generalitat hauria d'aprovar durant aquest 2018-, que suposaran, entre altres, noves exigències mediambientals i implicaran haver d'afrontar noves inversions per adaptar-s'hi. Un altre dels reptes del sector serà el de continuar reduint l'ús d'antimicrobians, segons ha assenyalat Rossend Saltiveri, responsable del sector porcí d'Unió de Pagesos.

Saltiveri, però, ha fet una crida als ramaders perquè estiguin alerta especialment sobre temes sanitaris i en concret sobre una possible arribada a Catalunya de la pesta porcina africana, que està afectant països de l'Est d'Europa. "Cal posar els màxims esforços en bioseguretat perquè seria el pitjor que podria passar" ja que podria suposar el tancament de fronteres a les exportacions del porcí català.


Balanç positiu del 2017 i bones expectatives per al 2018

Unió de Pagesos ha valorat positivament l'any 2017 pel que fa a la recuperació de preus del sector porcí, que a Mercolleida es van situar de mitjana en els 1,26 euros/quilo per animal viu, per damunt dels registrats en els exercicis 2015 i 2016. "L'increment del marge econòmic per al ramader, gràcies a l'augment de les cotitzacions i el manteniment del costos de producció, ha permès tancar un any en positiu per al sector", ha dit Saltiveri.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació