L'abecedari del 2017 a Osona

Resumim amb totes les lletres, els fets més remarcables de l'any a Osona: la segona furgoneta relacionada amb l'atemptat, la polèmica pels fanalets, el cas de Joan Coma o el trencament amb el PSC

Algunes de les imatges destacades d'aquest 2017.
Algunes de les imatges destacades d'aquest 2017. | Osona.com
29 de desembre del 2017
Actualitzat el 21 de desembre del 2018 a les 17:34h
A d'Atemptat. L'atemptat gihadista a Barcelona i Cambrils va sacsejar Catalunya, però també Osona. Pepita Codina, veïna de Sant Hipòlit de Voltregà, va morir en l'atropellament a les Rambles. D'altra banda, els Mossos van localitzar la segona furgoneta relacionada amb aquests fets molt a prop del Burger King de Vic, a la carretera de Manlleu. Els agents TEDAX no van trobar cap explosiu dins del vehicle. Encara avui es desconeix per què els terroristes van deixar la furgoneta aparcada a Vic.

B de Bandera de Tona. La consulta municipal per poder escollir la bandera de Tona va portar cua. La subdelegació del Govern va interposar un recurs contenciós administratiu contra la votació, però l'Ajuntament va tirar pel dret. La insígnia compta amb el castell representatiu a l'esquerra sobre fons verd, i a la dreta la creu de Sant Jordi i la senyera.

C de Cabot i Capdevila. Han estat dues de les pèrdues més significatives a Osona aquest 2017. La poetessa de Tavèrnoles Pilar Cabot va morir el passat 19 de maig als 76 anys. L'escriptora ha deixat una empremta a la comarca i Catalunya per la seva aportació al món cultura. D'altra banda, també va morir el periodista Carles Capdevila, nascut als Hostalets de Balenyà, víctima d'un càncer. La UVic va dedicar-li el seu estudi de ràdio.

D de Defensa del Referèndum i de la República. Els comitès de Defensa del Referèndum i -després- de la República han esdevingut una peça clau a la comarca per poder votar el passat 1 d'octubre i de l'organització posterior pel que fa a activitats o mobilitzacions.

E d'Esquirols. La plaça Major de Vic va ser escenari d'una cantada espontània dels Esquirols per la cançó L'any 2017. A través de les xarxes socials, centenars de persones es van concentrar a Vic el 12 de febrer per entonar la peça del grup osonenc que comença d'aquesta manera: "El dia 12 de febrer de l'any 2017...".

F de Ferran Latorre. L'alpinista va coronar el cim de l'Everest, convertint-se així en el primer català a fer els 14 vuit mils. El vigatà va necessitar oxigen artificial per completar-lo.

G de Gerard Farrés. El de Manlleu va pujar al podi del Dakar en tercera posició en la categoria de motos. Va escalar posicions en la darrera etapa empatant a temps amb Adrien Van Beveren (Yamaha). D'altra banda, Nani Roma va acabar quart en la categoria de cotxes.

H d'Homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. Vic ha homenatjat per primer cop les víctimes dels bombardejos franquistes durant la Guerra Civil. Al registre hi consten 17 morts, tot i que es creu que n'hi va haver més. D'altra banda, enguany també s'han obert més fosses a Prats de Lluçanès.

I d'Independència. La plaça Major de Vic ha estat escenari de desenes de concentracions d'ençà que es va accelerar el procés català cap a la independència. Manifestacions per condemnar la brutalitat policial de l'1-O, per reclamar la DUI, per celebrar la independència, per reivindicar la llibertat dels presos polítics... Mai s'havia sortit tant al carrer com aquests darrers mesos.


J de Joan Coma. Aquest passat abril el Jutge de l'Audiència Nacional descartava que el regidor cometés un delicte d'incitació a la sedició quan va cridar a la desobediència en el marc d'un plenari municipal que debatia una moció de suport al 9-N. Concretament, Coma va dir que "per fer la truita s'han de trencar els ous".

L de Le Porc Gourmet. Els treballadors de l'escorxador de Santa Eugènia han fet per primer cop una vaga per reivindicar una negociació formal amb l'empresa i que s'apliqui la llei de cooperatives per millorar les condicions laborals. Es van desconvocar les vagues posteriors perquè tot apuntava que hi havia una negociació, que encara segueix oberta.

M de Mundó. El polític osonenc Carles Mundó ha estat un dels presos polítics. Mundó ha rebut diferents mostres de suport d'arreu de la comarca des del dia que el van empresonar fins al dia que va tornar a Gurb.

O d'oci nocturn. Les restriccions horàries de l'oci nocturn a Torelló ha estat el centre de debat aquest 2017. Els Deixebles de Sant Feliu van posar la problemàtica sobre la taula durant la presentació del Carnaval, va tancar el bar Atmosfera per les restriccions, i mesos després centenars de persones es concentraven per protestar contra aquesta política. De fet es va crear el col·lectiu "Per un Torelló Viu".

P de polèmica pels fanalets independentistes. A principis d'any, l'ANC va fer una crida a assistir a la cavalcada dels Reis de Vic amb el fanalet de l'estelada, aprofitant que TV3 havia escollit la capital d'Osona per retransmetre la festa. Aquesta crida va generar un gran rebuig entre alguns partits com Cs i el PP, que van demanar a TV3 que anul·lés la retransmissió de la cavalcada. Davant de la polèmica, l'ANC va quadruplicar la venda de fanalets i en va distribuir més de 2.000. Tot i això, la màgia dels Reis va eclipsar la polèmica.

R de R3. Ajuntaments d'Osona i el Ripollès han fet pinya per promoure l'ús de la línia R3 del tren. Torelló, Manlleu, Sant Quirze de Besora i Ripoll, amb la col·laboració del col·lectiu Perquè no ens fotin el tren, han presentat la campanya per fomentar l'ús del tren matiner: el primer que surt de Ripoll i arriba a Barcelona abans de les 8 del matí. Precisament, aquest 2017, el col·lectiu Perquè no ens fotin el tren enguany ha celebrat 4 anys de reivindicacions. Vam repassar la seva història amb la seva portaveu Montse Ayats.

S de Sant Tomàs i Sagals d'Osona. Les dues entitats han estat d'aniversari aquest any. D'una banda, Sant Tomàs ha organitzat centenars d'activitats pel seu 50è aniversari i ha creat desenes d'objectes, com una sardana, una joia o un llibre. D'altra banda Els Sagals d'Osona van celebrar els 20 anys amb 20 pilars als 20 indrets verdaguerians més emblemàtics. Cal destacar que la colla taronja van fer història per alçar la catedral.

S de Seva i Sant Miquel de Balenyà. Els veïns de Sant Miquel de Balenyà van decidir independitzar-se de Seva. En el procés participatiu que va durar una setmana, el resultat va ser clar: gairebé un 83% va decidir ser un nou municipi de Catalunya.

T de trencament amb el PSC. La situació política actual ha esquerdat els pactes arreu de la comarca amb el PSC per donar suport a l'aplicació de l'article 155. Una moció de censura a Sant Hipòlit va expulsar l'alcalde socialista, Xavier Vilamala, i tant a l'Ajuntament de Manlleu com al Consell Comarcal, es van trencar els pactes amb el PSC. D'altra banda, també hi ha hagut un trencament entre el PSC de Vic i el seu regidor a l'Ajuntament, Benjamí Dòniga. En aquest cas, però, per desavinences internes, sense tenir a veure amb el procés.

U d'Urgències de l'Hospital de Vic. Enguany s'ha fet una reforma estructural de l'edifici de l'Hospital Universitari de Vic que permetrà atendre 52 malalts, un 10% més que fins ara. Les modificacions tenen com a objectiu agilitzar les urgències hospitalàries.

V de vintè aniversari de la UVic-UCC. La Universitat de Vic-UCC ha celebrat el seu 20è aniversari aquest 2017. Durant la celebració de l'acte, el rector Jordi Montaña destacava la contribució de la universitat en la vertebració del territori. Sense cap mena de dubte, però, la cirereta del pastís del 20è aniversari ha estat la posada en marxa de la Facultat de Medicina, que ha arrencat amb 88 alumnes.

Arxivat a