La Festa del Pi, a un llibre sobre les més de 160 celebracions de l'arbre als Països Catalans

La tradicional festa osonenca il·lustra la portada del llibre “Amunt! Les festes de l’arbre als Països Catalans”

Toni Carrasco
30 de desembre del 2017
Actualitzat a les 10:30h
Els periodistes vallesans Llorenç Roviras i Marc Castellet han presentat recentment el llibre Amunt! Les festes de l'arbre als Països Catalans. Han documentat més de 160 celebracions que actualment encara es porten a terme. Entre aquestes no hi podia falta la Festa del Pi de Centelles, que a més, il·lustra la portada del llibre.

La publicació divideix les festes segons el calendari de tradicions i estacions com el solstici d'hivern amb la Fia-Faia, l'arbre de Nadal, el Tió i la Festa del Pi; les de maig destacant la Festa de Sant Sebastià de Matadepera, el Pi de Sant Antoni de Pollença o la Festa del Pi de Montmany i El Figaró, però també la Festa de l'arbre de Folgueroles; i també les del solstici d'estiu, centrades en el Pirineu amb les festes de les Falles de la Ribagorça, Isil o Andorra.

Segons els autors aquestes festes de l'arbre es poden catalogar en quatre tipus: les processons precristianes per lluitar contra l'escurçament del solstici d'hivern com les Fia-Faia de Bagà; les basades en rituals hagiogràfics de la santeria catòlica com la Festa del Pi de Centelles; les festes cíviques i literàries com la Festa Verdaguer de Folgueroles o a les illes les fogueres de Sant Antoni per beneir els animals. Com molt bé diuen la festa de l'arbre arreu aplega el passat, el present i el futur en forma d'arrels, tronc i branques respectivament.
 

Galeries de fotos dels darrers anys de la Festa del Pi de Centelles

 

La portada del llibre

Arxivat a