Hisenda no autoritza a la Generalitat recuperar la concessió de l'Eix Transversal

El Govern volia disposar del FLA per fer front a l'operació que hagués significat un estalvi de 250 milions d'euros

19 de desembre del 2017
Actualitzat a les 18:23h
La C-25 al terme municipal de Folgueroles, en una imatge d'arxiu
La C-25 al terme municipal de Folgueroles, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa

La C-25 al terme municipal de Folgueroles, en una imatge d'arxiu Foto: Adrià Costa


El Ministeri d'Hisenda no ha autoritzat recuperar la concessió de l'Eix Transversal (C-25) a la Generalitat de Catalunya. Tal com avança el diari Expansión i ha pogut confirmar Osona.com, el Govern volia disposar del FLA (fons de liquiditat autonòmica) per fer front aquesta operació. Segons fonts de la Generalitat, hagués suposat un estalvi d'uns 250 milions fins al 2040, quan venç la concessió. El cost del rescat se situa a uns 600 milions d'euros aproximadament.

Aquest passat octubre la Generalitat declarava desert el concurs públic per rescatar l'Eix Transversal. Tot i aquesta situació, el Govern tenia previst rescatar la carretera abans del desembre de 2017. Entre les vies que s'estudiava es va escollir demanar els diners del FLA, però la Generalitat estava pendent de rebre l'informe del Ministeri d'Hisenda. Un informe que a dia d'avui no ha obtingut resposta. Per tant, l'operació queda descartada perquè Hisenda no s'ha pronunciat.

L'Eix Transversal es va inaugurar l'any 1997 i, deu anys més tard, la Generalitat va acordar fer el desdoblament la carretera. Aquesta obra es va finançar mitjançant el sistema del peatge a l'ombra, de manera que l'executiu català paga a l'empresa concessionària (Cedinsa) un cànon anual per cada vehicle que circula per la via. El contracte, però, establia que quan es complissin deu anys de la concessió –aquest 2017-, la Generalitat podia revertir el contracte pagant un import a l'empresa adjudicatària.