La facultat de Medicina de la UVic incorpora una taula anatòmica digital en 3D pionera a tot l'Estat

El nou sistema permetrà internacionalitzar la recerca que es realitzi al centre ja que es pot compartir el coneixement generat amb altres facultats d'arreu del món

Les professores d'anatomia digital mostren la taula de dissecció digital a les autoritats.
Les professores d'anatomia digital mostren la taula de dissecció digital a les autoritats. | ACN
Redacció
15 de desembre del 2017
La Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha arrencat el nou curs amb una taula de visualització anatòmica digital en 3D. Es tracta d'un sistema pioner a les facultats de tot l'estat espanyol que consta d'una pantalla de grans dimensions equipada amb un programari amb què es poden fer disseccions virtuals. La nova màquina permetrà internacionalitzar la recerca que dugui a terme la facultat, ja que el coneixement generat es pot compartir via telemàtica amb altres facultats d'arreu del món. El degà de la facultat, Ramon Pujol, ha posat en valor la importància de les noves tecnologies, "que ajudarà a formar millors metges", però sense oblidar "els dits", en referència a la pràctica tradicional que també es durà a terme a les noves instal·lacions del centre. Una aportació de 500.000 euros de la Fundació Bancària 'la Caixa' ha permès el finançament total de la compra.

Des del primer curs, la facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya es converteix en el primer centre de l'Estat que compta amb una taula de visualització anatòmica digital en 3D al laboratori d'anatomia humana. La taula Sectra s'utilitza en més de 40 centres internacionals de les principals universitats del món, entre les que destaquen facultats nòrdiques, d'Estats Units o les millors universitats sud-americanes. 

El director general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut de la UVic-UCC, Joan Guanyabens, ha explicat que la taula Sectra disposa d'un programari que treballa mitjançant imatges de casos clínics reals, que es poden veure en 3D. Guanyabens ha dit que el sistema permet obtenir una visió "més precisa" de l'anatomia i de les funcions i processos que es produeixen al cos humà. A més, la taula conté un atles digital anatòmic que permet poder fer disseccions virtuals per a usos docents i també per a professionals, ja que els metges que vulguin podran traslladar un cas propi a la taula de dissecció digital per millorar la diagnosi i el tractament. 

Per Guanyabens, la combinació de l'aprenentatge de l'anatomia a través de la tecnologia més puntera, però també des de la vessant més tradicional damunt les taules de dissecció amb cossos reals és la millor manera d'aprendre.

El director general de la Fundació Bancària 'la Caixa', Jaume Giró, creu que la nova taula de dissecció dona "valor afegit" a la facultat i la situarà com a centre "de referència" entre les principals universitats de medicina. El director general també ha lloat la capacitat d'adaptació del territori a la constant i ràpida evolució que viu la societat en tots els sentits. Per la seva banda, el rector, Jordi Montaña, ha destacat que l'aportació permetrà a la universitat tenir uns equipaments "de primer ordre".

El president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut de la UVic-UCC, Josep Arimany, ha assenyalat que amb els nous recursos innovadors de què disposa la facultat, el centre es pot convertir "en un important clúster de la salut". De la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat i presidenta de la FUB, Anna Erra, ha destacat l'aposta tecnològica com una manera perquè el talent "pugui venir i es pugui quedar a Vic i Catalunya". 

Segons un estudi del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, en els propers 15 anys es jubilaran 10.000 metges i seran necessaris nous professionals. La nova facultat de Medicina de la UVic-UCC ha arrencat aquest primer curs amb 87 alumnes matriculats. La seu es troba a Can Baumann, a la carretera de Roda de la capital osonenca. 
 

Dos estudiants de Medicina de la UVic-UCC en una classe d'anatomia Foto: ANC

Arxivat a