Asun Martínez: «Cap país s'ha alliberat del seu colonitzador sense unilateralitat»

Entrevista a la número 12 de la CUP a la llista per Barcelona | Martínez apunta que “Catalunya ha de marcar la pauta per instaurar un canvi en la percepció dels drets de les persones” i remarca que “la força del poble” no permetrà que les forces unionistes guanyin les eleccions

Asun Martínez remarca que són unes eleccions il·legítimes i imposades
Asun Martínez remarca que són unes eleccions il·legítimes i imposades | Josep M. Montaner
12 de desembre del 2017
Actualitzat a les 16:40h
Asun Martínez és la número 12 de la CUP per la llista de Barcelona. L'advocada vigatana està implicada en diferents organitzacions socials, com el Moviment 30/03 o el CDR de Vic. En les últimes eleccions municipals formava part de Capgirem Vic. Martínez és una de les cares osonenques que es presenten a les eleccions del 21-D

- Com li va arribar la proposta de formar part de la llista de la CUP?

- Va ser una trucada d'en Joan Coma que em va dir "ens agradaria comptar amb tu". M'ho vaig rumiar perquè participar activament en una campanya amb la possibilitat d'entrar era un repte important, familiar i personal. Al final, era tan interessant que no podia dir que no.

- Interessant per aquestes eleccions del 21-D?

- Evidentment totes les eleccions són interessants, però aquestes ho són en un grau més. Estem en un moment històric molt important per al poble català en què pot canviar el nostre escenari, el nostre marc de treball. Es planteja un repte més interessant que altres vegades. No és només fer política al Parlament, és fer política en paraules grans.

- Vostè va entrar en política amb Capgirem Vic i Procés Constituent. El canvi de model polític, econòmic i social només es pot fer en una República catalana?

- En qualsevol canvi de marc jurídic. Necessitem un canvi de marc jurídic a Catalunya i els pobles d'Espanya també. És una lluita que hem de compartir que ha de compartir tot el poble.

- En aquest cas, la CUP advoca per una República catalana...

- La CUP sempre ha defensat la República. Jo he canviat el discurs. Pensava que era possible canviar el país sencer i he vist que era impossible. Hi ha un Estat tan demofòbic que és una piconadora dels drets dels ciutadans. Catalunya ha de marcar la pauta, anar més enllà, plantejar-se la República i instaurar un canvi en la percepció dels drets de les persones. A partir d'aquí, que els altres pobles d'Espanya que també facin el mateix.
 

Asun Martínez, durant l'entrevista Foto: Josep M. Montaner


- Precisament el seu partit agrupa diferents sensibilitats.

- Tenim la sort que no hi ha un sol líder i són moltes les persones que estan parlant en públic i defensant les idees de la CUP. Són molt diverses i diferents, mostrant així la diversitat del partit. A més, totes es plantegen en positiu. Treballem mirant endavant, a pesar del 155 i tenint gent a la presó.

- Si guanyen els partits independentistes les eleccions del 21-D, quin ha de ser el proper pas?

- La CUP ho té molt clar. Jo només verifico allò que s'ha defensat sempre: el mandat popular de l'1 d'octubre amb la declaració d'independència del 27. Per tant, s'ha de materialitzar la república amb el desenvolupament de la llei de transitorietat i amb una sèrie de canvis en la legislació. Això ha de permetre empoderar la població per construir una república feminista, ecologista, socialista, anticapitalista i radicalment democràtica, apostant per una corrupció 0. És un marc ideal en el que s'ha d'anar treballant.

- El seu partit ha anunciat que boicotejarà el govern que no segueixi el full de ruta. Què en pensa? De quina manera es farà?

- Primer de tot, el que s'ha de fer és que tothom que cregui en l'independentisme vagi a votar. S'ha de demostrar a les urnes qui som i el que volem. El que passi l'endemà, ja ho veurem. Esperem que les forces independentistes tornin a anar en el sentit de la defensa de la república. En aquest escenari, i treballant els temes socials, anirem amb Esquerra i Junts per Catalunya. No sabem el que passarà si no apostem per això i guanyem les eleccions. Caldrà veure també el que farà l'Estat davant d'això.

- Diu que la República ha de ser feminista. Vostè precisament ha estat implicada en diferents moviments socials, sobretot en la defensa dels drets de les dones. Hi haurà una presidenta en aquestes eleccions?

- Si la dona ha de ser Marta Rovira, per l'excepcionalitat que el cap de llista està en presó [Oriol Junqueras], i ens entenem, estaria encantada. Mai és tard ni d'hora perquè una dona sigui presidenta del país. El que no em plantejo és que Arrimadas sigui presidenta. Sí que és una dona, però no representa el moviment feminista. La seva bel·ligerància, la seva forma de fer, no és feminista. Com a dona, no em representa.
 

Asun Martínez ocupa el número 12 a la llista per Barcelona Foto: Josep M. Montaner


- En el cas que guanyessin els partits unionistes, quin paper jugarà la CUP?

- Personalment és un escenari que no m'imagino. La força d'aquest poble no permetrà que passi això. En tot cas, el que tenim molt clar, ja sigui perquè els blocs independentistes no volen tirar endavant amb la independència o les forces unionistes acaben guanyant, la CUP farà tot allò que, en la seva mesura, faci possible el bloqueig.

- Sembla que la CUP segueix sent l'única formació independentista que continua apostant per la unilateralitat. En un llarg termini, podríem veure un canvi de parer?

- No. Al llarg de la història, quin país s'ha alliberat del seu colonitzador sense unilateralitat? Cap. Per més que els hi pesi, no concebem un altre escenari perquè tampoc el tenim. Si temps enrere haguessin proposat una data, potser ens hi haguéssim avingut. Ni al davant o costat, tenim algú disposat a parlar. Per nosaltres l'1 d'octubre és un mandat popular més de 2 milions de persones que diuen que sí a la República catalana. És un mandat suficient.

- Quines aportacions han fet els candidats osonencs a la Comissió Nacional de la CUP?

- En concret, no ho sé perquè no he participat en la creació del programa electoral. Sí que hi ha una sèrie de persones d'Osona, com en Quim Soler, en Joan Coma o en Xevi Generó, que han participat d'aquest procés. De totes maneres, per exemple, les polítiques ecològiques són molt clares, per establir un control de l’aigua, el càstig per a delictes o per combatre la contaminació atmosfèrica. Són qüestions que es reflecteixen i es desenvolupen en el programa.

- Creu que arribarà a ser diputada al Parlament de Catalunya?

- Voldria ser-hi. Entrant com a número 12, voldria dir que la gent ha entès quin és el missatge, el poder, la capacitat de treball que té i de ser conseqüent amb el que diu. D'altra banda, la realitat de les últimes eleccions, em fan pensar que és complicat. Tant de bo perquè això significaria una comprensió del que representa i defensa la CUP.

- Acabi la frase: "Vivim unes eleccions excepcionals perquè..."

- Vivim unes eleccions excepcionals perquè són il·legítimes, imposades i en diferents condicions de defensa.

 

Asun Martínez, al costat del cartell «Llibertat presos polítics» Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a