CiU, ERC i Independents trenquen el pacte amb el PSC al Consell Comarcal d'Osona

"Les circumstàncies excepcionals del moment fan difícil el manteniment dels acords", expliquen en un comunicat

Foto de grup del pacte de govern el Consell Comarcal d'Osona del passat 2015
Foto de grup del pacte de govern el Consell Comarcal d'Osona del passat 2015 | Albert Alemany
Redacció
09 de novembre del 2017
Actualitzat a les 15:51h
Nova ruptura amb el PSC a Osona. Tal com havia avançat Osona.com, CiU, ERC i Independents d'Osona (IDO) han trencat el pacte amb els socialistes al Consell Comarcal d'Osona. En un comunicat, expliquen que s'han replantejat l'acord "arran de la situació política que viu el país i del posicionament adoptat per les formacions respecte de l'acció del govern espanyol". Afirmen que, després de l'aplicació del 155 i tots els fets que s'han anat desenvolupant, "les diferents formacions polítiques s'hagin deixat de sentir còmodes amb el pacte forjat el 2015".

Tot i que el pacte de govern es basava en "la no politització" del Consell; ERC i IDO han volgut replantejar el pacte i, juntament amb CiU, han considerat que "les circumstàncies excepcionals del moment fan difícil el manteniment dels acords".

En el text remarquen "la bona col·laboració i el treball en equip de tots els consellers". La seva sortida es farà al llarg del mes de novembre sense que afecti "el funcionament dels serveis i accions del Consell Comarcal". Les forces polítiques que han conformat el pacte tenen la voluntat de "mantenir el diàleg i la col·laboració" per continuar garantint el bon funcionament del Consell Comarcal.

El PSC estava inclòs al pacte com a figura dels consellers

La composició del Consell en aquest mandat és PDECat, 13; ERC, 12; PSC, 3; Independents, 3; i CUP, 2. Els quatre principals càrrecs els ocupa PDECat i ERC, i al principi de legislatura es va decidir incloure el PSC i Independents a través de la figura dels consellers de Presidència, D'aquesta manera, Miquel Arisa (PSC), alcalde de Centelles, i Pere Medina (Indep), regidor del Brull, poden assistir a les reunions setmanals de la Comissió de govern del Consell. La CUP no forma part de l'acord.

Aquest trencament se suma al de Sant Hipòlit de Voltregà. El que fins ara era soci de govern, Som Voltregà, va presentar una moció de censura, juntament amb PDECat, per fer fora l'alcalde socialista, Xavier Vilamala. Hipòlit Serra és el nou alcalde.
 
COMUNICAT
ACORD AL CONSELL COMARCAL D’OSONA PER UN NOU PACTE DE GOVERN
Els canvis es faran durant el mes de novembre amb un traspàs que garanteixi el bon funcionament del Consell.
 
CiU, ERC i IDO conformen un nou pacte de govern al Consell Comarcal d’Osona i han acordat replantejar-se el pacte de govern amb el PSC, arran de la situació política que viu el país i del posicionament adoptat per les formacions al respecte de l’acció del govern espanyol.
 
L’aprovació per part del Senat de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola amb els vots favorables del PP, PSOE i Ciudadanos, les conseqüències directes d’aquest fet en el cessament del President i de tot el Govern de la Generalitat, així com l’assumpció de les seves funcions per part del Govern de l’Estat, la dissolució del Parlament de Catalunya i la convocatòria d'eleccions ha fet que les diferents formacions polítiques s’hagin deixat de sentir còmodes amb el pacte forjat el 2015.
 
Tot i així, posem en valor que els Consellers comarcals del PSC al Consell Comarcal d’Osona, s’han posicionat clarament en contra de l’aplicació del 155 i han aprovat totes les resolucions presentades en aquest sentit.
 
Si bé és cert que la principal raó de ser de l’actual pacte ampli de govern del Consell Comarcal d’Osona es basava en la no politització de la institució i en l’aposta ferma per potenciar la prestació de serveis als municipis, ERC i IDO han volgut replantejar el pacte signat el 2015 i juntament amb CiU han considerat que les circumstàncies excepcionals del moment fan difícil el manteniment dels acords.
 
Totes les formacions que han format el pacte de govern fins ara volen deixar constància de la bona col·laboració i el treball en equip de tots els consellers i conselleres que han format part de l’equip de govern. De fet, el pacte de govern ha permès avançar en la mancomunació de diversos serveis comarcals i en l’execució de noves infraestructures supralocals, amb un treball en equip sempre amb el màxim respecte i lleialtat mútua.

Les formacions signants del nou pacte han acordat la sortida del govern dels consellers i conselleres del PSC que es farà al llarg del mes de novembre de manera ordenada. Així, es farà un traspàs que no afecti en cap cas el funcionament dels serveis i accions del Consell Comarcal.

Totes les forces polítiques que han conformat el pacte manifesten la voluntat de mantenir el diàleg i la col·laboració així com el compromís que aquests canvis continuïn garantint el bon funcionament tècnic i desenvolupament dels serveis comarcals.