PDECat i ERC es plantegen trencar el pacte amb el PSC al Consell Comarcal d'Osona

Les dues forces van incloure la formació socialista a través de la figura dels consellers de Presidència, tot i tenir majoria

Foto de grup del pacte de govern el Consell Comarcal d'Osona del passat 2015
Foto de grup del pacte de govern el Consell Comarcal d'Osona del passat 2015 | Albert Alemany
02 de novembre del 2017
Possible nou trencament amb el PSC; ara al Consell Comarcal d'Osona, on hi ha un pacte amb la majoria de forces: PDECat, ERC i Independents (excepte la CUP). Així ho anunciava aquest matí Esquerra Osona a través d'un comunicat, en el qual demana un "replantejament de l'acord de govern del Consell Comarcal d'Osona".

La composició del Consell en aquest mandat és PDECat, 13; ERC, 12; PSC, 3; Independents, 3; i CUP, 2. Els quatre principals càrrecs els ocupa PDECat i ERC, i al principi de legislatura es va decidir incloure el PSC i Independents a través de la figura dels consellers de Presidència, D'aquesta manera, Miquel Arisa (PSC), alcalde de Centelles, i Pere Medina (Indep), regidor del Brull, poden assistir a les reunions setmanals de la Comissió de govern del Consell.

Ara aquest pacte trontolla: PDECat i ERC han iniciat converses sobre l'acord amb els socialistes. D'una banda, el president d'ERC Osona, Jordi Fàbrega, ha explicat a Osona.com que "no volem continuar governant amb els que avalen l'aplicació del 155". Fàbrega explica que la postura de la formació sobre la situació actual "fa insostenible" el pacte. Paral·lelament, en el comunicat, ERC Osona expressa el seu respecte vers els consellers del PSC i valora positivament la feina compartida dels dos anys de mandat.

D'altra banda, el president del PDECat a Osona, Ignasi Puig, reconeix que s'han iniciat converses amb la formació republicana, però no vol fer valoracions fins que es materialitzi la decisió final.

De fet, fa pocs dies, Marta Moreta, regidora del PSC a Manlleu, albirava aquest trencament en l'ens, després que Esquerra trenqués el pacte a l'Ajuntament de Manlleu. Aquest se suma, al desallotjament de l'alcalde socialista, Xavier Vilamala, després que Som Voltregà (candidatura associada a ERC amb qui compartia equip de govern) i PDECat presentessin una moció de censura. El nou equip de govern es formalitzarà el proper 8 de novembre.