El Museu Episcopal de Vic exhibeix els «tresors ocults» de la creu de Sant Joan de les Abadesses

Descobreixen dos pergamins i relíquies a l'interior de l'objecte gòtic | La nova mostra temporal s'inaugura aquest dissabte i, a més de la troballa, també exposa el treball de conservació, recerca i difusió que fa l'equipament

La creu de Sant Joan de les Abadesses amagava un «tresor ocult»
La creu de Sant Joan de les Abadesses amagava un «tresor ocult» | ACN
27 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 10:06h
El Museu Episcopal de Vic (MEV) clourà el seu 125è aniversari amb una troballa excepcional: el descobriment de dos pergamins i relíquies a l'interior de la creu gòtica de Sant Joan de les Abadesses. Sota el títol, "El tresor ocult. La creu de Sant Joan de les Abadesses", el MEV exposarà els objectes trobats en el procés de conservació-restauració d'aquesta obra d'orfebreria gòtica catalana. La nova mostra temporal s'inaugura aquest dissabte, 28 d'octubre.

Es tracta d'una "troballa inesperada", deia la conservadora del museu Judit Verdaguer en la roda de premsa de presentació. Verdaguer explicava que la peça presentava "una pols verda i blanca i unes corrosions a les esquerdes i a les juntes de la creu". Per això, "l'obra es va haver de desmuntar". Segons l'estudi, la peça va patir una corrosió en el coure (de l'aliatge amb plata) que "afectava el metall i els esmalts de la creu".

En aquest procés, que s'ha allargat uns dos anys, es van descobrir les relíquies en un reconditori dels dos medallons del braç vertical i estaven embolcallades en farcellets de teixits. Aquests contenien petits fragments de matèries orgàniques i inorgàniques (estelles de fusta, restes òssies, pell, terra) de la Vera Creu (on va ser executat Jesús).
 

La descoberta d'un dels farcellets Foto: MEV


Les relíquies de la part inferior estaven embolcallades amb tela de seda preciosa de colors vermell, verd i groc, decorada amb aus, l'arbre de la vida, franges geomètriques. La de la part superior era un farcellet més senzill fet amb tafetà de color blanc i sense cap altra decoració, que també contenia relíquies i dos pergamins. Precisament, un d'aquests acredita la presència de relíquies de la Vera Creu i l'altre detalla dues intervencions que es van efectuar a l'obra durant els segles XV i XVI.

Per la seva banda, el conservador Marc Sureda apuntava que les troballes han donat una nova dimensió a la peça, que fins ara es creia que només tenia una funció de creu processional (només per les processons). A partir de les troballes, s'ha descobert que, a més, era una creu reliquiari.

Sureda explicava que aquesta peça ha estat al museu des dels seus inicis. Precisament, amb aquesta descoberta es reprèn "un fil de la recerca d'aquest museu que va iniciar el conservador Mossèn Gudiol". La creu va ser realitzada en un taller d'orfebreria de Girona en algun moment de la primera meitat del segle XIV. Està feta de làmines d'argent daurant damunt una ànima de fusta i té una forma molt característica: uns braços amb extrems eixamplats i compta amb cinc medallons circulars. Al centre dels medallons hi ha 10 plaques d'esmalt transparent.
 

Durant el procés de conservació i restauració Foto: MEV


El treball de conservació, recerca i difusió del MEV

Aquesta nova exposició temporal vol visualitzar el treball de conservació, recerca i difusió del patrimoni que ha fet el MEV en els seus 125 anys. Així ho explicava la cap de l'àrea de difusió del MEV, Carme Comas. Així doncs, en l'exposició es podrà veure el procés de descoberta i restauració de la creu de Sant Joan de les Abadesses i, d'altra banda, com s'aplicava la tècnica de l'esmalt a l'Edat Mitjana, gràcies a un conveni amb l'Escola de la Llotja de Barcelona. Comas ha remarcat que "és molt difícil" treballar aquest procés i que a Catalunya ho han portat a terme Andreu Vilasís i Núria López de la Llotja.

Amb aquest descobriment, el director del MEV, Josep Maria Riba, destacava que el MEV està "constantment en moviment", per contemplar i analitzar les seves. En aquest cas, s'ha descobert el tresor ocult de la creu de Sant Joan. Aquesta exposició és, sense cap mena de dubte, la cirereta del pastís del 125è aniversari del Museu Episcopal de Vic.
 

Riba, Verdaguer, Sureda i Comas, durant la presentació Foto: Osona.com

Arxivat a