VÍDEO Dani Parés, Lluís Ruíz i Marta Batalla s'imposen al Trail del Bisaura XL

Gerard Morales i ‪Mònica Grajera s’adjudiquen l’L, Jonatan Mora i Mireia Pons guanyen l’M i Martí Nogué i Rebeca Fernández s’enduen l’S

D'esquerra a dreta: Dani Parés i Lluís Ruiz, que han fet miques el rècord de l'XL, i Xevi Vidal.
D'esquerra a dreta: Dani Parés i Lluís Ruiz, que han fet miques el rècord de l'XL, i Xevi Vidal. | @TrailDelBisaura
Redacció
16 d'octubre del 2017

La gran festa de les curses de muntanya ha omplert Sant Quirze de Besora (Osona) de corredors i corredores que volien gaudir de la V edició del Trail del Bisaura. Més de 1.000 atletes han participat en una de les proves de referència de Catalunya, on han destacat, per damunt de la resta, els noms de Dani Parés i Lluís Ruiz, que han entrat junts a meta fent miques l’anterior rècord de la cursa en la distància més llarga (XL), així com el de Marta Batalla que també s’ha imposat entre les dones i el de Gerard Morales, que ha guanyat la cursa de 50 kilòmetres.

En una edició marcada per la falta d’aigua i de fang al llarg del recorregut, els participants s’han hagut d’enfrontar a un Trail del Bisaura desconegut pel que feia a l’estat del terreny, però que mantenia l’esperit i els seus recorreguts clàssics. Els circuits, amb sortida i arribada a Sant Quirze de Besora, han estat l’XL d’ultradistància de 80 kilòmetres amb 5.200 metres de desnivell positiu, l’L 50 kilòmetres i 3.100 metres de desnivell positiu, l’M, una mitja marató amb 1.000 metres de desnivell positiu, i una d’iniciació S, d’11 kilòmetres i 600 metres de desnivell positiu.
 

Enguany, ni el fang ni les basses, per la sequera que patim, no han destorbat els corredors. Foto: Gil Ayats.


La sortida a l’XL s’ha fet a les 6 del matí i els favorits de seguida s’han situat al capdavant. Un grup de cinc corredors comandat per Dani Parès i format a més per Lluís Ruiz, Aaron Díaz, Javi Puit i Àlex Izquierdo han avançat plegats fins al Morro del Quer, al kilòmetre 21. A partir d’aquest punt, el grup ha anat perdent unitats però sempre ha comptat amb Parés i Ruiz com a cap de cursa. A l’hora de l’arribada a la meta de Sant Quirze de Besora, Dani Parés i Lluís Ruiz han entrat junts com a guanyadors però han hagut de sortejar qui era el campió. La sort ha somrigut a Dani Parés, que aconsegueix el seu segon triomf consecutiu al Trail del Bisaura amb un temps rècord de 10:16:59. El podi l’ha completat un excel·lent Xavi Vidal que ha marcat un crono de 10:28:58. En categoria femenina la cursa ha tingut una protagonista indiscutible, i és que Marta Batalla ha liderat amb solvència bona part de la cursa i s’ha acabat imposant a l’arribada de Sant Quirze de Besora amb un temps de 13:33:57, establint també un nou rècord de la prova. Batalla ha avantatjat durant tota la cursa a Sònia Sánchez per un marge de temps que ha anat entre els 10 i els 15 minuts, i que ha mantingut l’emoció fins el final. Sònia Sánchez ha arribat en segona posició amb un registre de 13:53:31 i el podi l’ha completat.
 
En la resta de curses que han format el programa del Trail del Bisaura 2017, l’incertesa pel resultat final ha estat present en totes elles, tot i que, per exemple, el domini de Gerard Morales i Mònica Grajera, mai no s’ha vist seriosament amenaçat en la L de 50 kilòmetres. Gerard Morales ha estat el més ràpid a completar el recorregut amb 5:32:28, i l’han acompanyat al podi Raül Butaci amb 5:54:47 i Albert Navarro amb 6:00:50. En dones la millor ha estat Mònica Grajera amb un temps de 7:03:30, seguida de Núria Hospital amb 7:20:17, i el podi l’ha tancat Míriam Àvila amb 7:24:12. En la cursa M de mitja marató el guanyador en categoria masculina ha estat Jonatan Mora amb 1:52:23, flanquejat al podi per Jordi Clermont amb 1:58:46 i Manel Amor amb 2:01:06. En categoria femenina triomf per a Mireia Pons amb 2:16:27, seguida d’Imma Boada amb 2:29:01 i de Mireia Prat amb 2:31:45. En la cursa S d’11 kilòmetres el guanyador ha estat Martí Nogué amb 55:01, segona plaça per Lluís Olivé amb 58:16 i tercera per Èric Requena amb 58:27. En fèmines la victòria en la cursa S ha estat per a Rebeca Fernández amb 1:08:03, Amàlia Bardolet amb 1:09:49 ha estat segona i Gemma Avellí amb 1:10:53 ha tancat el podi.
 

Mònica Grajera només ha necessitat 7 hores i 3 minuts per menjar-se cada kilòmetre de la cursa L. Foto: @TrailDelBisaura


El Trail del Bisaura se situa com una de les curses punteres del país, on a banda de tenir recorreguts espectaculars, compta amb un ambient i una animació que la fan especial. Els participants, a banda de destacar recorreguts i ambient, han volgut fer èmfasi amb la quantitat i varietat d’avituallaments i el concert i dinar final a l’arribada.

Vegeu les classificacions en aquest vincle.