Vic declara Enric Millo persona «non grata» i demana la seva dimissió

El fins avui regidor del PSC Benjamí Dòniga també hi dona suport | En el text també s’exigeix la retirada dels cossos policials i militars de l’Estat | L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que, tot i la violència, "som un poble de pau"

Tots els grups hi han votat a favor, excepte Josep Anglada que s'ha abstingut
Tots els grups hi han votat a favor, excepte Josep Anglada que s'ha abstingut | Josep M. Montaner
04 d'octubre del 2017
Actualitzat el 05 d'octubre a les 15:21h
El ple de l’Ajuntament de Vic d'aquest dimecres va aprovar per majoria demanar la dimissió del Delegat del Govern d’Espanya a Catalunya, Enric Millo, i declarar-lo persona non grata a la ciutat. La moció condemna “l’actuació violenta i deproporcionada dels cossos policials espanyols en molts col·legis electorals” i a Millo, com a un dels principals responsables. Es tracta d’una text de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Vic és de les primeres ciutats que ho aprova.

En el text també exigeixen la retirada de tots els efectius del Cuerpo Nacional de Policia i la Guardia Civil “enviats per impedir l’exercici democràtic de votar en un referèndum”; condemnen les paraules del rei espanyol Felip VI, després de la jornada; i demanen la mediació i el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional.

Han presentat la moció tots els grups del plenari, excepte Josep Anglada de Plataforma Vigatana, que s’hi ha abstingut. Signen la moció l’alcaldessa Anna Erra (PDECat), Joan Ballana (ERC-Som Vic), Joan Coma (Capgirem Vic), Arnau Martí (Vic Per a Tots) i Benjamí Dòniga. Fins aquest dimecres, Dòniga era l’únic regidor del PSC, però en aquest ple, com ja s’havia anunciat, ha passat a ser no-adscrit.

"Gran lliçó de democràcia"

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va lloar la tasca de tots "aquells que van fer possible" la votació de l'1 d'octubre. "Va ser una gran lliçó de democràcia a la ciutat de Vic i a tot Catalunya". Erra va remarcar que, tot i la violència, "som un poble de pau". En aquest sentit, va agraïr la resposta "serena i ferma del poble català" i va avisar que s'ha de mantenir pels "dies complicats" que vindran.

En el mateix sentit, Joan Ballana d'ERC-Som Vic va fer un agraïment a tots els participants, des del govern, fins al grup d'advocats que van desplegar-se a la ciutat, però, sobretot "a tots els veïns que amb molta humilitat van custodiar les escoles". Ballana va remarcar que "Vic va ser una de les millors ciutats en organització". "Van catapultar la ciutat a ser una de les capdavanteres de la República Catalana". El republicà va mostrar la seva indignació pel discurs de Felip VI: "Fa fàstic sentir el fill del Borbó triat a dit per Franco parlant de democràcia".
 

Joan Ballana ha criticat el discurs del monarca. Foto: Josep M. Montaner
 

Joan Coma crida a evitar provocacions. Foto: Josep M. Montaner

 

Per la seva banda, Joan Coma, portaveu de Capgirem Vic, va remarcar que "aquí no sobra ningú, només la intolerància i la violència de l'Estat". Coma ha alertat que en els propers dies "es voldrà generar aquesta situació" i també va demanar no caure en provocacions, "en el que l'Estat vol que fem". "És probable que apliquin delictes del passat per suspendre els nostres drets", va apuntar.

Anglada, l'únic que es va abstenir, va remarcar que el diumenge es recordarà per la "vergonya per la irresponsabilitat del govern català i el govern espanyol". També es va solidaritzar amb totes les víctimes: els de la brutalitat policial i els mateixos policies. En aquest sentit, també va criticar l'actuació dels mossos: "si haguessin impedit l'obertura dels col·legis electorals, hauríem evitat moltes de les escenes lamentables que van fer la volta al món". Anglada no és partidari de retirar els cossos policials de Catalunya. Pel regidor, demanar la dimissió i persona non grata "és un brindis al sol". El regidor no-adscrit Benjamí Dòniga no va fer declaracions.

Finalment, Arnau Martí de Vic per a Tots va explicar com va viure la jornada de l'1-O. Martí va explicar que tot i no ser independentista, sobretot va anar a votar, després de veure les imatges violentes. L'ecosocialista va dir que "la comunitat internacional faci alguna cosa; no es pot seguir amb aquesta situació de confrontació". "No pot ser que en ple segle XXI, els estats membres mirin cap a un altre cantó", va apuntar. Martí també va demanar que no es renunciï a la política per donar "arguments sòlids a i consistents" a la ciutadania.
 

Arnau Martí, durant el ple d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner
 

Dòniga va passar a regidor no-adscrit Foto: Josep M. Montaner


El PSC desapareix de l'Ajuntament

El PSC s'ha quedat sense representació a l'Ajuntament de Vic. Aquest dimecres es va formalitzar la sortida de l'únic regidor que tenia la formació, Benjamí Dòniga, al consistori. No té cap coincidència amb el referèndum de l'1-O, sinó per desavinences amb l'executiva del partit a Vic. De fet, el PSC ja va demanar que Dòniga deixés l'acta el passat juny per no seguir les directrius del partit i dimitit dels seus càrrecs orgànics".

Un espai per al pare Lluís Rocaspana

L'Ajuntament de Vic també va aprovar donar el nom de pare Lluís Rocaspana a un espai de la ciutat, i un passatge amb el nom de germana Carme Mascaró. El primer dictamen va ser aprovat per majoria, mentre que en el segons, Capgirem Vic va votar en contra. El ple d'aquest dimecres ha estat un dels més curs. Va durar menys d'una hora.
 

Sara Blázquez, durant el ple d'aquest dimecres Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a