Osona vota independència sense por

Milers de persones fan resistència pacífica en una jornada sense incidències remarcables | Els Mossos confisquen dues urnes falses

Gent votant a l'Escola Guillem de Montrodon de Vic
Gent votant a l'Escola Guillem de Montrodon de Vic | Sergi Camara
01 d'octubre del 2017
Actualitzat el 05 d'octubre a les 9:54h
Milers d'osonencs han votat "sí" a la independència en el referèndum d'autodeterminació d'aquest 1 d'octubre. La jornada a la comarca ha estat marcada per la forta mobilització en els diferents punts de votació, però també la tensió constant d'avisos sobre la presència de la Guàrdia Civil, Policia Nacional o Mossos d'Esquadra. Aquesta calma tensa ha provocat que forces escoles hagin començat el recompte abans del tancament oficial, les 8 del vespre.Precisament els Mossos s'han desplaçat en tots els col·legis electorals i han intentat accedir-hi a primera hora de matí i en diferents moments de la votació. No hi ha hagut incidències remarcables i han estat rebuts amb aplaudiments en molts espais. A diferència de Barcelona, on sí que hi ha hagut intervencions, que han deixat al voltant de 800 ferits.

Una "urna" a la Guixa i a Sant Miquel de Balenyà

Els Mossos han aconseguit entrar, que hagi transcendit, en el punt de votació de la Guixa i de Sant Miquel de Balenyà i s'han emportat una urna en cadascun d'aquests espais. Tot i així, eren falses, ja que no coincidia amb les mateixes característiques que la presentada. A última hora de la jornada han precintat alguna escola, mentre feien el recompte a dins o quan l'havien acabat.
 

Els Mossos requisant una urna a la Guixa Foto: Sergi Camara


Els més grans: primers i aplaudits

Una de les imatges més emotives de la jornada ha estat el reconeixement a les persones grans. En la majoria dels col·legis electorals d'Osona s'ha cedit el pas als més grans i han estat rebuts amb aplaudiments en un passadís entre la multitud. Un d'aquests ha estat el centenari Mingo Parramon de Roda de Ter. Molts han aguantat a peu dret dret mentre no funcionava el sistema operatiu per votar.



Anna Erra: "Sou exemplars"

Qui també ha rebut aplaudiments ha estat l'alcaldessa de Vic que s'ha desplaçat en els diferents col·legis electorals de la ciutat. Erra, en el moment d'anunciar els resultats a Vic, ha remarcat que la ciutat "ha votat" i ha traslladat un agraïment "a la gent invisible" que ha fet possible el referèndum i tots els voluntaris que hi han participat: "sou un exemple", ha sentenciat. L'alcaldessa també ha condemnat les agressions que s'han produït en diferents punts de Catalunya.

Un principi accidentat

La convocatòria a la comarca va començar accidentada la nit del divendres mentre es feia la custòdia dels col·legis electorals. Va ser al col·legi Puig-agut de Manlleu, quan van disparar balins a quatre persones. Sortosament les ferides eren lleus. Tres de les víctimes van denunciar i els Mossos d'Esquadra i la Policia Local està investigant els fets.
 

Sacs de dormir a l'escola Salarich de Vic Foto: Sergi Camara


Custòdia constant als col·legis des de divendres

Centenars de persones han dormit als col·legis electorals des de divendres i durant tot el cap de setmana. Per evitar el tancament, es van organitzar activitats a dins de les escoles o centres de votació. La custòdia ha estat constant als col·legis i davant la possible presència policial, les xarxes socials s'han activat indicant a la població en quins llocs faltava gent. Tractors, cotxes, contenidors barraven el pas a la possible presència policial. Els advocats de Vic també s'han mobilitzat i estaven repartits en els diferents espais.

Pel que fa als responsables de les meses electorals, en algunes escoles en faltaven, o bé perquè no s'han presentat o no han rebut la carta. Tot i així, en el moment de demanar-ne als mobilitzats a l'espai, n'han sobrat. Tothom ha volgut col·laborar.
 

Cues a l'Ildefons Cerdà de Centelles Foto: Toni Carrasco

 

Llarga cua a l'escola Puig-Agut de Manlleu Foto: Sergi Camara

Arxivat a