Pilarín Bayés: «Vull una Catalunya internacionalment protagonista contribuent a la cultura mundial»

La quinzena edició de la Marxa dels Vigatans homenatja la ninotaire en el popular acte del Temple Romà | La vigatana fa un discurs carregat d'anècdotes personals i il·lustrat amb els seus dibuixos

07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 10:24h
Pilarín Bayés amb la litografia de Josep Vernis
Pilarín Bayés amb la litografia de Josep Vernis | Josep M. Montaner
La ninotaire vigatana Pilarín Bayés i de Luna va rebre aquest dimecres al vespre l'homenatge de la Marxa dels Vigatans, que organitza Òmnium Cultural i la Comissió 11 de setembre. Bayés va fer un discurs carregat d'anècdotes personals i il·lustrat amb els seus dibuixos. Va explicar, entre altres, la seva evolució de catalanista a independentista. "Sempre he estimat el meu país", deia la ninotaire, tot i reconèixer que "mai vaig estar a l'armari de la independència". 

En aquest sentit la il·lustradora infantil explicava que "moltíssims de nosaltres vivim aquest moment d'il·lusió col·lectiva amb el cul petit com el que va tirar-se en paracaigudes per primer cop". La il·lustradora també va fer un repàs dels seus orígens. "Provinc d'una família heterogènia i multicultural, per això els germans Bayés de Luna hem viscut la diversitat des de petits i la valorem com un tresor", deia.

 

Pilarín corrent davant del grisos, en una de les seves il·lustracions. Foto: Josep M. Montaner

 

Bayés va dibuixar amb les seves paraules com volia que fos Catalunya: "Una Catalunya lliure per prendre decisions; amb la màxima justícia social; capaç d'acollir tant el turista com el refugiat; on les famílies -amb totes les seves variades versions- siguin un niu pels infants; on els joves i els grans s'entenguin; que els artistes i científics siguin valorats com estrelles de rock" i un llarg etcètera. També va destacar que volia una "Catalunya internacionalment protagonista contribuent a la cultura mundial". "Tot això ho hem de fer amb el nostre estil senzill i exigent; segur de les seves decisions, però capaç de rectificar si s'escau", sentenciava.

Abans de començar el discurs, Bayés va arrencar el primer riure al públic dient: "és un vestit i no un xubasquero", fent referència a la seva indumentària. Li havia regalat una amiga seva marroquina just el dia dels atemptats. "Vam plorar totes les dues la desgràcia", deia Bayés, remarcant que és un fet "que hem de mirar de superar".
 

Bayés explicant l'origen del seu vestit. Foto: Josep M. Montaner


Cultura, llengua, país i cohesió social reflectida en una extensa obra

Va encetar l'acte el president del Patronat d'Estudis Osonencs, Antoni Ylla-Català, que es va mostrar doblement agraït; primer per acollir aquest acte de la Marxa dels Vigatans, i segon, perquè Pilarín Bayés, també és membre del patronat, gairebé des del principi. El vicepresident d'Òmnium, Marc Sardà, va explicar que l'homenatge a Bayés volia ser "un reconeixement al seu compromís cívic i cultural, i a la seva llarga trajectòria en pro de la cultura, la llengua, el país, i la cohesió social reflectida en la seva extensa obra". 

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra va apuntar la dificultat d'explicar qui era Pilarín Bayés de forma sintetitzada. Tot i així, va apuntar que la ninotaire transmet "valors de fermesa, dedicació i estima pel patrimoni, la cultura i la llengua del nostre país". En aquest sentit, Erra va remarcar que era "una gran ambaixadora de la ciutat, (...) que sempre porta una llonganissa a sota". "Com més es coneix una cosa més s'estima; i ella ens ha ajudat a conèixer la llengua, la ciutat i el país", sentenciava l'alcaldessa.

En acabar l'acte, li van entregar una litografia de Josep Vernis (homenatjat de l'any passat), que va fer l'artista en la desena edició de la Marxa dels Vigatans. Pilarín Bayés té més de 912 llibres publicats i milions de dibuixos, que coneixen infants d'arreu. Ha estat Creu de Sant Jordi (1991), Premi Serra d'Or (1992) i Medalla d'Or de la Ciutat de Vic (2011). Aquest acte d'homenatge dona el tret de sortida a la Marxa dels Vigatans, el preludi de la Diada a Vic. El proper és la inauguració de l'estàtua en record a Bac de Roda aquest divendres a dos quarts de 9 del vespre a l'església del Carme de Vic. Consulta totes les novetats en aquest enllaç.
 

Durant l'acte d'homenatge de la Marxa dels Vigatans Foto: Josep M. Montaner

 

Durant l'acte d'homenatge de la Marxa dels Vigatans Foto: Josep M. Montaner

 

Pilarín Bayés sortint de l'armari Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a