Osona, la comarca barcelonina amb l'evolució del mercat de treball més positiva del 2016

L'atur ha disminuït un 14,1% i el nombre d'ocupats ha incrementat un 4,1%

Redacció
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 15:54h
 
Osona ha registrat l'evolució del mercat de treball més positiva de les comarques de Barcelona durant el 2016, segons un informe territorial de la demarcació de Barcelona 2017 elaborat pel Gabinet d'Estudis Econòmics i Infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Àrea de desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona. El nombre d'ocupats al territori (afiliats a la Seguretat Social segons residència) es va situar en 65.934 persones a finals del 2016, un 4,1% més que l'any anterior. De fet, de les 12 comarques barcelonines és la segona que registra un creixement de l'ocupació més elevat, només per darrere de l'Anoia, on és del 4,3%. A més, l'atur va disminuir un 14,1%, de fet va ser la reducció més gran de la demarcació.

Només tres dels quaranta-set municipis d'Osona van registrar disminucions de la població ocupada: Sobremunt, Alpens i Malla. Així mateix, la taxa d'ocupació registrada global de la població en edat de treballar a la comarca se situa al 66,1%, la segona taxa d'ocupació més alta de tota la demarcació, només superada pel Moianès.

L'evolució dels llocs de treball (professionals de les empreses de la comarca, hi resideixin o no) continua la tendència positiva, amb un creixement del 5,6%, el més elevat de totes les comarques de la demarcació de Barcelona. Els llocs de treball augmenten tant en els assalariats (6,8%) com en els autònoms (2,2%) i d'entre les dotze comarques barcelonines Osona lidera l'increment en tots dos. Osona també destaca per obtenir el major creixement comarcal dels llocs de treball en el sector industrial (5,1%) i dels serveis (6,3%). 

Paral·lelament, el nombre d'aturats registrats a Osona disminueix un 14,1%, la reducció més gran de les comarques barcelonines, juntament amb el Baix Llobregat. Així, a finals de 2016, hi havia 8.875 persones aturades registrades, el 2,7% dels aturats de la demarcació. Per municipis, l'atur disminueix en 37 dels 47 de la comarca, especialment a Sant Vicenç de Torelló (-28,6%), a Sant Boi de Lluçanès (-25,0%) i a Santa Eulàlia de Riuprimer (-25%).

Finalment, la taxa d'atur registral a Osona és de l'11,6% (2,1 punts inferior a la de l'any anterior), la tercera més baixa entre les 12 comarques barcelonines i un punt inferior a la mitjana de la província (12,6%).