Una estàtua en record a Bac de Roda donarà el tret de sortida a la Marxa dels Vigatans

Xevi Font pren el relleu en la direcció artística de l'esdeveniment | La persona homenatjada d'enguany és Pilarín Bayés | Entre les novetats destaca l'eliminació de la figura del nouvingut o l'aplicació per il·luminar la Marxa

La Marxa dels Vigatans està emmarcada en la campanya Crida per la Democràcia d'Òmnium Cultural
La Marxa dels Vigatans està emmarcada en la campanya Crida per la Democràcia d'Òmnium Cultural | Carles Fiter
31 d'agost del 2017
Actualitzat el 01 de setembre a les 11:11h
La Marxa dels Vigatans celebra enguany la seva 15a edició de la millor manera: recordant a Bac de Roda. Així ho avançava, el president d'Òmnium Cultural a Osona, Alfred Verdaguer, durant la roda de premsa de presentació de l'acte.  L'objectiu és "acostar" la figura de Bac de Roda a la ciutadania, complementant la làpida de record que hi ha penjada en un lloc molt poc visible amb el següent text: "No em maten per ser traïdor, ni tampoc per ser cap lladre, sinó perquè he volgut dir que visqui sempre la Pàtria". "No pot ser que costi de llegir", deia Verdaguer. D'aquesta manera doncs, l'obra de Marià Dinarès recordarà a Francesc Macià.

Segons el president d'Òmnium, l'obra, de 2 per 2 metres i d'uns 60 centímetres d'alçada, simbolitza les quatre barres de la senyera orientades en diferents direccions. En l'estàtua s'hi podrà llegir el famós text i anirà col·locada entre el carrer de Gurb i l'església del Carme de la Rambla Davallades, en un lloc molt a prop on va ser penjat Bac de Roda el 2 de novembre de 1713 per ser un dels partidaris de Carles d'Àustria. La iniciativa sorgeix del Patronat d'Estudis Osonencs i fa més d'un any que s'està gestant.

Cada any més participativa

L'acte va néixer el 2003 per impulsar la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Osona i també recordar els fets de 1714. Aquest 2017 és el tercer any que es fa a la plaça Major de Vic, en lloc de la plaça de la Catedral. Any rere any, la Marxa s'ha anat tornant més participativa.

L'any passat, a més de les columnes de cada poble, es van incorporar les varetes lluminoses per als assistents. I enguany, els mòbils també hi jugaran un paper important. A través d'una aplicació, els assistents podran il·luminar la Marxa, amb el color blanc o vermell, depenent del que exigeixi el guió. El president d'Òmnium també va insistir que cal reservar les torxes abans del 8 de setembre o bé descarregar-se aquesta aplicació per facilitar l'organització.
 

Verdaguer, Erra i Font, durant la presentació de la Marxa dels Vigatans d'enguany Foto: Carles Fiter


Com cada any, els balcons del primer pis de la plaça Major es passaran la torxa, però enguany també s'ampliarà i també hi participaran els del segon i tercer pis. Enguany també se celebrarà en un divendres (8 de setembre) per "qüestions tècniques". "Necessitem la plaça dies abans per muntar-ho i el dissabte hi ha mercat". La Marxa començarà a dos quarts de 10 i una hora abans s'inaugurarà l'escultura dedicada a Bac de Roda.

Nova direcció artística i canvis en les columnes

Una de les altres novetats d'enguany és el canvi en la direcció artística. Enguany anirà a càrrec de Xevi Font que substituirà la companyia dels Comediants. Font ha explicat que l'espectacle no canviarà en línies generals, però que hi haurà "més ritme", amb l'ajuda d'uns percussionistes. Així doncs, la incògnita, com cada any, serà per on i com sortirà Felip V.

Hi haurà alguns canvis, com per exemple, l'entrada de torxes a la plaça Major. Enguany, algunes torxes s'il·luminaran des de la mateixa plaça. Verdaguer explicava que aquests participants es perden l'espectacle i per això, algunes d'aquestes columnes, representades per un penó o un personatge històric relacionat amb cada municipi, il·luminaran les seves torxes en el moment que haurien d'entrar a la plaça. 

Sense la figura del nouvingut; Pilarín Bayés, l'homenatjada

"Tots som nouvinguts" deia Verdaguer, explicant que enguany s'elimina la figura del nouvingut. Així doncs, els personatges de la marxa seran la persona homenatjada i l'infant. Aquests dos protagonitzaran el diàleg de compromís. La persona homenatjada d'enguany (una persona gran osonenca) és Pilarín Bayés per la seva tasca en pro de la cultura, la llengua, el país i la cohesió social. Precisament, el proper 6 de setembre, Bayés rebrà el reconeixement per part de les entitats i autoritats al Temple Romà de Vic, en un acte a les 8 del vespre.

Durant la roda de premsa, Verdaguer també va voler recordar a dos osonencs traspassats recentment, com són la poetessa Pilar Cabot i Xavier Valls, que van ser persones homenatjades de la Marxa dels Vigatans el 2014 i el 2010, respectivament. L'acte també comptarà amb la participació del músic i compositor Arnau Tordera i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

"Un clam per la democràcia" en un "moment històric"

Durant la roda de premsa, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, remarcava la "funció didàctica" de la Marxa dels Vigatans per "recorda la història" i alhora una commemoració a la "memòria històrica, tan important en aquests moments". "Farem un clam per la democràcia", va dir Erra. En aquest mateix sentit, Xevi Font remarcava que la Marxa d'enguany "serà una jornada històrica" pels moments actuals.
 

Lloc on anirà col·locada l'escultura. Foto: Carles Fiter

Arxivat a